Både polis och kommun vill ha till en beteendeförändring när det gäller ungdomar som spelar hög musik och sladdar runt på nätterna. Arkivbild
Både polis och kommun vill ha till en beteendeförändring när det gäller ungdomar som spelar hög musik och sladdar runt på nätterna. Arkivbild Bild: Annika Sahlin Ottosson

Stökigt vid Munkegärdeskolan på helgerna – väktare sätts in

Hög musik och sladdande bil till långt in på natten har blivit ett återkommande inslag på helgerna för boende vid Munkegärdeskolan. Nu agerar både polis och kommunen.

ANNONS
|

Att ungdomar samlas på parkeringen och skolgården vid Munkegärdeskolan är inget nytt, men senaste tiden har det successivt skett en ökning av motorfordon.

– I helgen som var nu, var det för jävligt. Ungdomarna spelar hög musik, från flera bilar samtidigt, de åker runt och gör burn out, och de har jättehög bas så att det skallrar i fönstren, säger en boende som vill vara anonym, till Kungälvs-Posten.

Helgen innan var ännu värre enligt den boende som då ringde polisen.

– Då var det som att ha en konsert på Ullevi utanför huset. De i växeln hos polisen hörde ljuden utifrån, trots att vi hade stängda dörrar och fönster när vi ringde.

ANNONS

Böter för hög musik

Polisen känner till att Munkegärdeskolan blivit en ny attraktiv yta för motorburna ungdomar, och att stöket där har eskalerat. Inför helgen har polispatrullerna den informationen med sig.

– Det vi kan göra är att rapportera dem som gör de här grejerna, de som sladdar runt och spelar hög musik, men då gäller att det är polisens observation. Vi kan inte vara där 24-7, säger Christian Nordén, kommunpolis i Kungälv.

Sedan i juni kan polisen bötfälla för förargelseväckande beteende vid hög och störande musik. I Kungälvs kommun har fyra ordningsföreläggande med böter utfärdats.

– Rullar vi in med en radiobil då sänker man volymen, och vi vill helst slippa skriva böter, säger han.

Hur stor möjlighet har polisen att använda det nya redskapet för att få bukt med just den här typen av störningar, eftersom ni själva måste observera händelsen?

– Det handlar ju om att vara där vid rätt tid och plats. Det kan ju vara fordon som är ute och kör och spelar hög musik som vi stöter på. Tidigare har vi inte riktigt kunnat tackla det här problemet, det är ett smidigt verktyg för oss, säger Christian Nordén.

Michael Wallin, säkerhetssamordnare Kungälvs kommun, och Christian Nordén, kommunpolis Kungälv. Arkivbild
Michael Wallin, säkerhetssamordnare Kungälvs kommun, och Christian Nordén, kommunpolis Kungälv. Arkivbild Bild: Kristian Johansson

”Väktare ska ha koll”

Michael Wallin, säkerhetssamordnare på Kungälvs kommun, vet om att stöket har eskalerat vid skolan och i helgen råkar flera insatser infalla. Både Vuxen på stan och Trygga ungdomsmiljöer finns på plats, och vid behov tas också kontakt med vårdnadshavare.

– Vi har även beställt väktare som ska ha koll. Det är parkeringsförbud där, och då får ungdomarna veta av väktarna att de blir lappade om de står där, säger Michael Wallin.

Tror du att era insatser räcker?

– Det hoppas vi, hoppas att det blir lugnare. Men de här problemen finns i hela Sverige och det finns ingen quick fix, säger Michael Wallin.

Den boende säger att ungdomarna meddelar varandra via sms om någon polis är på väg.

– Då sticker de, men sedan är de här igen någon timme senare. Vi vill bara ha väck dem så att man kan få sova ordentligt på natten, säger den boende.

Bild: Annika Sahlin Ottosson
Foto: Catrin Hansson
12/4-18
Foto: Catrin Hansson 12/4-18 Bild: Catrin Hansson
ANNONS