Mattias Säfwenberg vill gärna slå ett slag för de svenska mousserande vinerna.
Mattias Säfwenberg vill gärna slå ett slag för de svenska mousserande vinerna. Bild: Katarina Berg

Sommelieren Mattias tips inför nyår: ”Ta champagnen till maten”

Brukar du spara den dyra nyårschampagnen till tolvslaget? Då kanske det är läge att ändra rutin i år och göra som Mattias Säfwenberg.
– Använd champagnen till maten istället. Det är en alldeles utmärkt måltidsdryck, säger sommelieren från Kungälv.

ANNONS
|

Som förste person blev Mattias utnämnd till Årets Svenska Vinambassadör 2015. Han blev också nominerad, som en av fyra i Sverige, till Årets Dryckesprofil i Sverige 2020, av tidningen ”Allt om vin”.

2019 kom han ut med boken ”Svenskt Vin – en vinvärld som växer”. I över 30 år har han studerat, läst om och provat vin och har i flera år hållit vinprovningar runtom i landet. Så när Mattias rekommenderar något, kan det alltså vara läge att lyssna, om man vill ta del av ny kunskap och inte fastna i gamla hjulspår.

Undvik söta drinkar

Här kommer lite tips om du ännu inte är helt färdigplanerad till nyårsafton och vi börjar så klart med fördrinken, som aldrig ska vara en söt drink med alkohol i, eftersom det stillar hungern, vilket kan vara tråkigt om man har en lång middag framför sig.

ANNONS

– Däremot fungerar ett torrt vitt vin eller ett mousserande vin bra och det kan man sedan också ha till förrätten, säger Mattias.

Skepparps vingård

Själv tänker han bjuda familjen på två förrätter – halstrade pilgrimsmusslor och gratinerad hummer.

Till förrätterna serveras champagne och ett mousserande vin från Skepparps vingård.

– Till hummern väljer jag en Blanc de Blancs, gjord enbart på gröna Chardonnaydruvor. En champagne som är lite yngre och väldigt frisk.

”Jag provar vin tre till sex dagar i veckan”, säger sommelieren Mattias Säfwenberg, som också är utbildad sjuksköterska.
”Jag provar vin tre till sex dagar i veckan”, säger sommelieren Mattias Säfwenberg, som också är utbildad sjuksköterska. Bild: Katarina Berg

Pinot Noir

Till varmrätten, som kommer att bestå av laxfärserade rödtungerullader med tryfferat potatismos och en god sås baserad på en skvätt vitt vin, väljer Mattias en äldre champagne, gjord på den blå vindruvan Pinot Noir.

– En champagne som smakar lite mer.

Champagne till kött

Just Blanc de Noirs ( champagne gjord på blå druvsorter, reds anm) passar alldeles utmärkt även till kötträtter, anser Mattias.

– Här är det inte kött eller fisk som är det avgörande utan själva tillbehören. Vad man kan tänka på om man har kött och en mogen champagne till är att man inte ska ha en alltför kraftig sås.

Mousserande vid midnatt

Om det händelsevis blir en skvätt champagne kvar efter förrätt och varmrätt, kan den så klart användas vid tolvslaget, tycker Mattias men gör samtidigt ingen hemlighet av att han hellre tar ett billigare mousserande vin i det läget.

Vitt till ost

Efter avnjuten varmrätt plockas ostarna fram hemma hos familjen Säfwenberg. Men något rödvin är det inte tal om, däremot en god och halvtorr Riesling, berättar Mattias.

– I Sverige är det vanligast att man dricker rött vin till osten. I väldigt många länder serverar man vitt vin istället. Osten passar bra tillsammans med syran, frukten och ibland sötman från det vita vinet. Rött vin kan vara svårt att kombinera med ostar och blir det fel så tappar det röda vinet sin frukt och vinet kan få en konstig smak.

Sött dessertvin

Efter ost är det dags för dessert.

– Med tanke på att vi har barn hemma blir det nog en härlig fruktsallad med glass. Till det dricker vi vuxna ett gott vin, troligen blir det Moscato d’Asti, ett svagt mousserande halvsött vin som finns att köpa i halvflaska. Viktigt att tänka på är att vinet alltid ska vara sötare än desserten, annars förlorar vinet sitt signum.

”Jag tycker att man kan lägga lite extra på vinet till den fina nyårsmaten”.
”Jag tycker att man kan lägga lite extra på vinet till den fina nyårsmaten”. Bild: Katarina Berg

Gott alkoholfritt

Samtidigt som Mattias tipsar om goda vinsorter, betonar han att det numera också finns ett bra sortiment för den som vill undvika alkohol på nyårsafton.

– Bara under de senaste tio åren har det kommit massor av bra alternativ, konstaterar han.

Nu när du har berättat om hur din och familjens nyårsmiddag kommer att se ut – har du något annat du vill dela med dig av?

– Rent generellt tycker jag att man ska unna sig att lägga lite extra på vinet om man ändå lagar till fin mat. Det ger en helt annan upplevelse.

Och visst kan även den som firar nyår ensam göra det lite extra festligt?

– Absolut och då kan man med fördel köpa lite olika viner på halvflaska, till exempel ett mousserande vin och en champagne till förrätt och varmrätt.

Hållbart odlat

I Systembolagets utbud finns i nuläget 70–90 svenska viner och de vill Mattias slå ett litet extra slag för.

– I princip är allt svenskt vin ekologiskt och hållbart odlat eftersom det är druvor som lämpar sig för vårt klimat.

• NV Cava Vilarnau Brut Nature Organic – Spanien99:-Nr 7731

• 2015 Revì Brut, Trentino-Alto Adige – Italien 159:-Nr 7402

• NV Langlois Crémant de Loire – Frankrike 150:-Nr 7404

• NV Boschendal Brut – Sydafrika, 120:-Nr 7889

• NV André Clouet NV,Champagne – Frankrike 299:-Nr 7686

• 2008 Henriot, Champagne – Frankrike 609:-Nr 77710

• 2020 Skepparps Grand Prix mouss. Rosé – Sverige 298:- Nr 90222 (beställning)

(NV = non vintage)

Alkoholfritt:

• Richard Juhlin Non Alcoholic Blanc de Blancs, 89:- Nr 1915

• Oddbird Blanc de Blancs Non Alcoholic Sparkling Wine, 94:- Nr 1979

• Mionetto Alcohol free, 79:- Nr 11956

Ålder: 52 år.

Bor: Kungälv.

Gör: Sommelier. Under pandemin hoppar han också in och jobbar som sjuksköterska.

Familj: Fru Charlotte och fyra barn.

Aktuell med: En vinkällare och Vinsalongens Vinklubb.

Hemsidor: www.vinsalongenvinlagring.se

www.svenskaviner.se

ANNONS