”Vi har fått klartecken att vi ska köra på”, säger verksamhetschefen Sandra Hultén Johansson om vaccineringen av sommarvikarierna.
”Vi har fått klartecken att vi ska köra på”, säger verksamhetschefen Sandra Hultén Johansson om vaccineringen av sommarvikarierna.

Sommarvikarier vaccineras- men bara på äldreboendena

Med bara några veckor kvar till jobbstart ska 110 sommarvikarier inom äldreomsorgen erbjudas tid för vaccinering. Enligt regions riktlinjer är det personal på äldreboendena som får erbjudandet. Vikarier inom hemtjänst och LSS ställs utanför.

ANNONS
|

Något Kommunal i Kungälv reagerar på.

– Vi anser att alla ska få möjlighet att vaccinera sig, säger Emelie Gillberg, arbetsmiljösamordnare i Kommunal och huvudskyddsombud i Trygghet och stöd.

Detsamma menar Eva Söderholm, medicinskt ansvarig sjuksköterska på Kungälvs kommun.

– Alla borde vaccineras så klart men här gör regionen en prioritering på vad de tycker är viktigast och det är det vi måste förhålla oss till, säger hon.

Är sent ute

28 april kom regionens direktiv om att sommarvikarier på äldreboendena behöver vaccineras innan patientnära arbete påbörjas, och att de ska prioriteras.

Ändå är det först nu som vikarierna erbjuds vaccinering, bara några veckor innan de första börjar jobba.

ANNONS

Varför så sent?

– Det handlar bland annat om att rekryteringen har dragit ut på tiden. Vi blev klara först förra veckan. Samtidigt har vi haft mycket arbete med smittspårning och annat som har tagit tid. Det hela är en process, säger Sandra Hultén Johansson, verksamhetschef för vård- och omsorgsboendena.

Men de allra flesta kommer inte att ha fått sina två sprutor innan de börjar?

– Som vi ser det ska första sprutan ändå ge ett bra skydd.Och vi har inte släppt på något när det gäller skyddsutrustning på boendena. Där gäller fortfarande visir eller munskydd och är man närmare än två meter har man både visir och munskydd på samtidigt, säger Sandra Hultén Johansson och berättar att projektet med snabbtester två gånger i veckan finns kvar på flera boenden och kommer troligen även att omfatta Båtsmansgärde och Solhaga i sommar.

– Dessutom kan man vid symtom testa sig på Kvarnkullen och få svar inom 48 timmar.

Har fått klartecken

Enligt regionens direktiv ska kommunen vända sig till den vårdcentral som har samordningsansvar enligt närområdesplanen, för att komma överens om hur och när vaccinationen av sommarvikarierna ska ske:”...vårdcentralen tillhandahåller vaccin från sina egna leveranser. Rutiner för ordination, administration och registrering av vaccination överenskommes i det lokala samarbetet. Om vårdcentralen behöver extra doser för detta meddelar de vaccinationskansliet.”

– Varje äldreboende är knutet till en vårdcentral och nu har vi fått klartecken att vi kan köra på, säger Sandra Hultén Johansson.

Kan erbjuda

På Vårdcentralen Kusten i Ytterby säger verksamhetschefen Agneta Hamilton att frågan är jätteviktig och högprioriterad.

– Vi har fått tillgång till en mindre mängd vaccin så att vi kan erbjuda sommarvikarierna första dosen i slutet av den här veckan eller början av nästa vecka.

ANNONS