Jonas Sjöberg och Lars-Ove Karlsson står för planeringen av Mimers hus första sommarskola.
Jonas Sjöberg och Lars-Ove Karlsson står för planeringen av Mimers hus första sommarskola. Bild: Kristian Johansson

Sommarskola för första gången på Mimers hus

För första gången kommer man att ha sommarskola på Mimers hus gymnasium.
– Vi har tänkt på det i flera år, och med pandemin har behovet ökat, säger Lars-Ove Karlsson, rektor på Mimers hus.

ANNONS
|

I två veckor efter skolavslutningen kommer det att bli sommarskola på Mimers gymnasium, för elever ur samtliga årskurser som vill kunna göra klart en kurs.

– Vi lägger det direkt efter skolan, för det är ju många som ska jobba eller iväg. Det blir sammanlagt nio skoldagar fram till midsommar, säger Jonas Sjöberg, biträdande rektor.

Det här är första gången Mimers gymnasium har sommarskola, även om den har varit planerad länge.

– Vi har pratat om det i några år, men det hanns inte med förra året. Nu har det också blivit tydligare med statsbidrag, så det är lättare att starta. Vi hade inte klarat det med våra pengar, säger Lars-Ove Karlsson.

ANNONS

Tidigare har man tänkt att sommarskolan bara skulle rikta sig till ettor och tvåor som vill läsa upp en eller i undantagsfall två kurser. Men i år har man också öppnat för treorna.

– Sista dagen för behörighet till högskolan har skjutits fram i år, så då kan det vara aktuellt för treorna. Det tror jag inte att det hade varit annars, säger Lars-Ove Karlsson.

Har ni märkt att det är fler elever i år som inte kommer att klara kurserna?

– Det är fler elever i år som inte kommer att klara kurserna, på grund av pandemin. Det är ett faktum, men hur många det är vet vi inte, säger Lars-Ove Karlsson.

– Hur mycket pandemin har påverkat kan vi inte veta förrän efteråt, säger Jonas Sjöberg.

Hur många elever som kommer att vilja gå på sommarskola vet man inte än.

– Alla vet ju inte än om de kommer att klara alla kurser, betygen är inte satta än. Så de kommer att kunna anmäla sig sent, säger Lars-Ove Karlsson.

Han tror i vilket fall att sommarskolan blir standard framöver.

– Det här kommer att bli ett prövoår för oss där vi får lära oss mer till nästa år, säger Jonas Sjöberg.

Av Kungälvseleverna, oavsett gymnasium, som skulle ha gått ut 2020 var det 110 elever som avbröt studierna i förtid. För 2019 finns dock ingen siffra att jämföra med.

I en enkätundersökning som KP har gjort med elever på Mimers hus har flera uppgett att de är trötta på distansundervisning och har övervägt att hoppa av skolan. Men någon sådan effekt har inte märkts av.

– Det är ingen skillnad i antalet som har hoppat av i år. Det kanske inte är någon idé att hoppa av under en pandemi då det inte finns så många jobb att söka ändå, säger Anna-Carin Pettersson på Kungälvs kommun, som jobbar inom ramen för kommunalt aktivitetsansvar. Det är hennes uppgift att ta kontakt med och vägleda de ungdomar mellan 16 och 20 som inte går i skola eller har annan sysselsättning.

Ett annat sätt att mäta hur det går för eleverna är att se på hur många som har gått ut med studiebevis. Det innebär att man inte har godkänt betyg i alla ämnen när man går ut skolan. 2019 gick 80 elever ut från Mimers hus med studiebevis. Året efter, då pandemin kom i mars månad, hade siffran stigit till 108.

– Det är inte så stor skillnad om man ser till andelen elever. Årskullen var större 2020, så procentuellt sett så var det inte så mycket mer det året, säger Anna-Carin Pettersson.

– Det som blir intressant är att se hur många som går ut med studiebevis nu i sommar. Det är där man kan se hur distansundervisningen har påverkat eleverna. Samtidigt är det ju första gången man har sommarskola på Mimers hus, och det kan ju göra att en del av de eleverna kan klara sina betyg, säger Anna-Carin Pettersson.

ANNONS