Jocelyn Rahbe, Maja-Tova Ottosson, Emelie Olausson och Hannah Kristiansson gillar  TUM:s sommarsatsning vid Folkets park.
Jocelyn Rahbe, Maja-Tova Ottosson, Emelie Olausson och Hannah Kristiansson gillar TUM:s sommarsatsning vid Folkets park. Bild: Anna Hedlund

Sommarhäng för unga vid Folkets park

På torsdagskvällen slogs dörrarna upp till sommarcontainern på parkeringen vid Folkets park. Här finns musik, toalett, solstolar, grill och ett kylskåp laddat med mat och dricka. Öppettider? Varje kväll.

ANNONS

– En riktigt bra idé, hit kan man komma och träffa kompisar och här blir det inte lika mycket klagomål, säger sjuttonårige Alex Blomgren från Kode som kom dit med kompisen Albin Nordback från Rödbo.

En bit bort står Smilla Algehov, 16, med sin kompis Ameera Rehman och pratar med fältarna Josefin Eriksson och Johan Fredberg från Trygga Ungdomsmiljöer, TUM.

– Jag fick en snap av Johan om att detta skulle öppna så vi åkte hit. Det är väldigt trevlig stämning här. Vi kommer nog att åka hit fler gånger om det blir ordnade aktiviteter, säger Smilla.

På grillen utanför den inredda containern finns korv och hamburgare och det är strykande åtgång på maten.

ANNONS

– Det var precis det vi hoppades, att många skulle komma hit och vi har fått jättebra respons från ungdomarna. När vi kom hit halv fem stod det redan ungdomar här och väntade, säger Josefin Eriksson som känner de flesta väl efter många år som fältare i Kungälv.

Delar av Trygga Ungdomsmiljöer i containern, Peter Lesch, Josefin Eriksson, Kurt Olson och Johan Fredberg, i vit tröja.
Delar av Trygga Ungdomsmiljöer i containern, Peter Lesch, Josefin Eriksson, Kurt Olson och Johan Fredberg, i vit tröja. Bild: Anna Hedlund

Målet är att containern ska hålla öppet varje kväll i sommar och fältarna kommer att vara på plats och erbjuda en trygg samlingsplats. Alla är välkomna och det finns plats för både unga och deras fordon. TUM:s flaggor vajar i vinden så att det syns tydligt att det är något på gång. Ungdomarna kommer och går. En del stannar länge, andra kommer förbi, tar en korv och drar vidare. Några försvinner en stund och kommer tillbaka.

– Vi ser behovet hos ungdomarna att ha någonstans att träffas och vill skapa en naturlig attraktiv samlingsplats dit man kan komma och grilla och umgås, istället för att bara stå och hänga på någon parkering. Nu ska vi fånga upp ungdomarnas idéer om hur de vill ha det här. Vi är lyhörda och det får komma efter hand, det får ta lite tid, säger Josefin Eriksson.

Många ungdomar kom till Folkets park och Trygga Ungdomsmiljöers mötesplats redan första kvällen.
Många ungdomar kom till Folkets park och Trygga Ungdomsmiljöers mötesplats redan första kvällen. Bild: Anna Hedlund

En bit bort på parkeringen står ett gäng med sina bilar. Jocelyn Rahbe, Maja-Tova Ottosson och Emelie Olausson sitter uppflugna på flaket till Maja-Tovas gröna A-traktor och sitter och snackar. 17-åriga Hannah Kristiansson har parkerat bredvid och tjejerna är överens om att TUM:s nya samlingsplats är bra, men kanske liiite långt från McDonalds.

– Jag tycker att det är fantastiskt att de ordnar detta och det är roligt att vi får lite positiv uppmärksamhet. Det har varit så mycket gnäll på A-traktorungdomarna och det kan jag förstå till viss del, men det är ett problem att alla får en stämpel för att några beter sig som svin, säger 17-åriga Hannah Kristiansson.

Stora och tunga fordon

Hon har kört a-traktor sedan hon var 15 och är lite bekymrad över explosionen av stora tunga fordon som gjorts om till A-traktorer. Sedan ett år tillbaka gäller nya regler som gör det enkelt att bygga om vilken bil som helst till A-traktor och antalet stora, men långsamtgående, fordon på vägarna har sedan dess ökat dramatiskt.

– Du behöver bara visa att du kan köra moppe i några timmar och klara teorin, men de borde ha ett separat körkort för A-traktor med riktig uppkörning för det är ett stort fordon att hantera, även om det ger hög säkerhet för den som sitter i. Det händer ju en del olyckor, även om unga ofta kör bättre än vuxna. Vi pratar jättemycket om de farliga situationer när bilister blir arga på oss och gör farliga omkörningar. Man tänker att de vuxna ska vara ett föredöme, men hade polisen sett vad en del gör i trafiken hade nog många fler hade dömts för grova trafikbrott, säger Hannah Kristiansson.

Problemet med omkörningar av A-traktorer: ”Det är aldrig A-traktorns ansvar”

ANNONS