Niklas Gustavsson har odlat nya solrosor för självplock till förmån för Barncancerfonden.
Niklas Gustavsson har odlat nya solrosor för självplock till förmån för Barncancerfonden. Bild: Kristian Johansson

Solrosorna mot barncancer är tillbaka

I tre somrar har Niklas Gustavssons solrosor samlat in pengar till Barncancerfonden. I år blev första sådden dränkt av regn, men nu har årets solrosor kommit upp och är redo att plockas.

ANNONS

Niklas Gustavsson i Norrmannebo började med självplock av solrosor till förmån för barncancerfonden sommaren 2019. Målet den första sommaren var att samla in 5000 kronor, men det målet nåddes redan första dagen av insamlingen. De två första åren har rosorna inbringat 75000 och 105000 kronor till barncancerfonden.

LÄS MER:Insamlingen till barncancerfonden regnade bort

Men i år blev det inga solrosor på det första försöket.

– Efter att jag hade sått så regnade det en hel månad. De ruttnade, säger Niklas Gustavsson.

Det var bara att testa igen.

– Jag fick vända på jorden, luckra upp, och göra om processen på nytt.

Andra gången gick det bättre, och i fredags bedömde Niklas Gustavsson att det var läge att börja plocka solrosor igen för den som vill. Den som vill plockar själv och swishar pengar till Barncancerfonden. Niklas har satt upp skyltar med QR-kod som går direkt till insamlingen.

ANNONS

– Vem som helst kan följa insamlingen på Barncancerfonden. Man kan gå in där och söka på Niklas solros, så ser man hur mycket pengar det har kommit in. Jag tror det tar två dagar innan pengarna syns där, säger han.

Beloppet man swishar är valfritt.

– Det är för att alla ska känna att de har en möjlighet att plocka. Kan man bara lägga fem kronor så är det en stor hjälp det med, säger Niklas Gustavsson.

Niklas Gustavsson i Norrmannebo.
Niklas Gustavsson i Norrmannebo. Bild: Kristian Johansson

Hur gör man för att plocka på bästa sätt?

– Det går ju att bryta av dem, men det bästa är om man har en sekatör eller en kniv med sig.

Idén med solrosorna fick han från ett företag på Gotland.

– Det var en rolig grej jag såg från ett företag på Gotland. De gör på samma sätt med solrosor och självplock. Solrosorna är ju vackra att se på längs vägen också, så det ger något på många sätt.

Det verkar vara stort intresse för den återkommande insamlingen.

– Det är många som skriver och frågor om det blir något i år igen. Jag har satt upp skyltar om det och skrivit i olika grupper på facebook. Sedan är det andra som har delat, så det sprids rätt mycket. Det är stort intresse för det här, säger Niklas Gustavsson.

ANNONS