Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fia Wadstedt på semester på Gran Canaria. Bild: privat
Fia Wadstedt på semester på Gran Canaria. Bild: privat

Snobben blev bästa tatuering 2021 – öppnar många dörrar

Det blev Fia Wadstedt från Kungälv som med sin sjuksköterske-Snobben vann KP:s tatueringstävling. Tatueringen är inte bara en symbol för att hon klarade att ta sjuksköterskeexamen under pandemin och en hyllning till kollegorna:
– Den här snobben har betytt väldigt mycket. Tack vare honom träffade jag min blivande sambo, säger Fia.
Fia Wadstedt blev vinnare i KP:s tatueringstävling. Hon fick beskedet på semester på Gran Canaria där hon firade att man fyller 60. Bild: Privat
Fia Wadstedt blev vinnare i KP:s tatueringstävling. Hon fick beskedet på semester på Gran Canaria där hon firade att man fyller 60. Bild: Privat

När KP når Fia Wadstedt för att berätta om segern är hon på semester med familjen på Gran Canaria, och firar mamman som fyller 60 år. Fia blir glad över vinsten.

– Det känns jättebra. Jag var inte alls beredd på det. Det var så många fina tatueringar i tävlingen. Jag tänkte att här kommer inte Snobben komma långt – men det gjorde han!

Fia sitter på hotellrummet och tittar ut över ett vackert turkost hav. Det är förmiddag, tidigare på morgonen har de sjungit och gratulerat mamman. Snart ska de njuta av en dag vid poolen, med 21 grader i luften och sol. Något hon känner sig välförtjänt av efter att ha kämpat med studier och jobb i vården. Fia tog sjuksköterskeexamen i juni och tatueringen gjorde hon bara dagar efter. Den hade varit en slags morot sedan förra hösten.

– Då sa jag till min tatuerare, som har snobben som logga: ”Om jag lyckas med examen, under pandemin, med två små barn hemma så ska jag tatuera en sjuksköterskesnobben”. Då var allt desperat jobbigt och jag sa det mest på skämt. Men det etsade sig fast.

Fia är på Gran Canaria med sin familj. Bild: privat
Fia är på Gran Canaria med sin familj. Bild: privat

Vårda själen

Vid den tiden, förra hösten, skrev Fia på en C-uppsats och jobbade extra som undersköterska på en psykiatriavdelning på Kungälvs sjukhus.

– Då kom alla restriktionerna. Alla inom vården var trötta. Det var stressigt. Vi visste inte om vi skulle kunna genomföra vår praktik efter årsskiftet. Ville de ha oss? Skulle de ha tid för oss? Skulle vi klara av det?

På extrajobbet på psykiatrin märktes pandemin av – oro fick fler att må sämre psykiskt. Personalen jobbade i skyddsutrustning och fick göra provtagningar. Men det går inte jämföra med hur tufft det var på medicinavdelningarna och på IVA, säger Fia.

– Jag vet hur mina kollegor kämpat, jag vet de som har gråtit i korridoren. Det har varit mycket en känsla av maktlöshet, att man inte räcker till fast man jobbar väldigt mycket. Riktigt tufft.

Fia känner en solidaritet med kollegorna.

– De som var i frontlinjen. Snobben är en hyllning till alla kollegor. Jag har sett hur de kämpat. Det är beundransvärt och jag är så stolt över dem.

Fia gick i mål och tog examen. Kort efter fick hon en fast anställning på psykiatrin.

– Jag fastnade mycket för psykiatrin. Just att man vårdar mer själen än de fysiska. Jag trodde inte att jag skulle känna så innan jag började där. Jag blev direktplockad efter examen, det kändes jättebra.

LÄS MER: Mopsen Flisan sticker ut – är femma i KP:s tatueringstävling

Det sa ”pang”

Och i jobbet har Snobben varit en dörröppnare för samtal. För många patienter som ser tatueringen kommenterar den.

– ”Jaså, du har en Snobben? Och han är sjuksköterska?” kan de säga. Då finns historien bakom som vi kan börja prata om, och jag anknyter ibland till vissa patienter genom honom.

Fia Wadstedt på Gran Canaria. Bild: privat
Fia Wadstedt på Gran Canaria. Bild: privat

Men inte bara det. Snobben har lett till att Fia har hittat kärleken. För när hon i anslutning till examen också la ut tatueringen i en händelse på Instagram, kommenterades det av en man.

– Han gillade också tatueringar och skrev: ”Oj, vilken grej” och ”Wow, vad häftigt att du gjorde en sån tatuering till examen”.

De började skriva till varandra och träffades kort därpå.

– Och då sa det bara ”pang”! Det var kärlek vid första ögonkastet. Och efter årsskiftet blir vi sambos. Så jag brukar skämta om att Snobben har gjort så himla mycket för mig – han har förändrat hela mitt liv. Det är ju lite häftigt.

LÄS MER: Emma vill hylla sin farfar

LÄS MER: Baba ba baba ba – är trea i KP:s tatueringstävling

LÄS MER: Nummer fyra i KP:s tatueringstävling – om vänskap och en lägenhet i Komarken

LÄS MER: Se alla tatueringsbilder i KP:s tävling här

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.