Snö och vind ställer till det i trafiken – gul varning utfärdad

SMHI har gått ut med en gul varning för snöfall och vind på fredagen. Vädret väntas kunna ställa till det i trafiken.

ANNONS
|

Snöfall i kombination med vind orsakar trafikstörningar under fredagen. SMHI har därför utfärdat en gul varning som omfattar Västra Götalands län, Halland, Södra Värmland och Skåne. Varningstiden gäller från klockan 08.00 till 20.00.

Varningen gäller att vädret kan ställa till det i trafiken med inställda avgångar i kollektivtrafik, begränsad framkomlighet på vissa vägar och att det går långsamt i trafiken på grund av halka och dålig sikt.

Malin Ulfhager, presskommunikatör på Västtrafik säger att det finns risk för trafikstörningar i hela regionen och flera delsträckor på busslinjer har ställts in.

– Som resenär får man räkna med förseningar och inställda turer under dagen. Om man drabbats av försening så vill jag också tipsa om att söka förseningsersättning, säger hon.

ANNONS

På trafikledningscentralen i Göteborg är det lugnt vid 10.30-tiden.

– Det snöar och är halt väglag och vi har resurser ute för att halkbekämpa, säger Martin Gärdehed på trafikledningscentralen i Göteborg.

I nuläget bedömer han att man kommer hinna med att salta och skotta vägar.

– De gör så gott de kan, säger han.

Vad har du för uppmaning till den som ska ge sig ut på vägarna?

– Det är väl det klassiska, ta god tid på dig, kör försiktigt och håll avstånd.

Snövädret övergår i regn under kvällen

– Vid 15-16-tiden så väntas det övergå till regn vid kusten, säger Sofia Söderberg, meteorolog vid SMHI.

Regnet drar sedan vidare norrut och österut och vid 20-tiden väntas det regna i hela Göteborgsregionen. I Kungsbackaområdet kan det komma upp emot 10 millimeter nederbörd under dygnet och på Orust och i Stenungsundstrakten kan det komma 15 millimeter. Starka vindar väntas, även inåt land.

– Det är sydostlig vind så det är inte bara vid kusten som det är blåsigt utan också i de inre delarna med lokal variation beroende på terrängen, säger Sofia Söderberg.

Vinden ska börja avta under sen eftermiddag och kväll.

Gul varning för vind i kombination med snöfall

Trafiken går långsammare på grund av halka, snömodd, dålig sikt, snörök, snödrev och drivbildning.

Begränsad framkomlighet på vägar, särskilt i öppna landskap, som till exempel inte hunnit snöröjas eller på grund av trafikolyckor.

Risk för förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken samt inställda avgångar.

Områden med luftburna elledningar kan påverkas och vid en temperatur nära noll grader ge störningar i el- och teleförsörjningen.

ANNONS