Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Andreas och Malin Zimmergren med döttrarna Ella och Lo. Bild: -
Andreas och Malin Zimmergren med döttrarna Ella och Lo. Bild: -

Snart mönstrar de på sjukhusfartyget

För familjen Zimmergren väntar ett stort äventyr. Om några månader lämnar de Sverige för att jobba på sjukhusfartyget Africa Mercy i två år.
– Det känns fantastiskt att få vara en del av något som verkligen hjälper människor, säger Malin Zimmergren.

Om bara några månader ska Andreas och Malin Zimmergren med sina döttrar Ella och Lo, packa väskorna, lämna hemmet och bosätta sig på ett fartyg.

– Vi flyger till Texas i juni för att gå en förkurs, så där startar vår resa, säger Andreas Zimmergren, som är från Kungälv från början, men numera bor i Mölndal med familjen.

Fartyget de ska resa med, Africa Mercy, ligger då på ett varv på Gran Canaria.

– Vi åker dit i augusti och sen är det ungefär fem dagars seglats ner till Liberia, säger han.

Planerat i ett år

Det var för drygt ett år sedan som paret började fundera på den stora förändringen.

– Vi trivs jättebra här i Mölndal med vänner och i församlingen. Men vi kände att vi var redo för något nytt. Jag har länge velat flytta utomlands, för när man möter olika kulturer växer man så mycket, säger Malin Zimmergren.

När några vänner berättade om den kristna organisationen Mercy Ships, som driver sjukhusfartyget, blev de nyfikna och började undersöka möjligheten att åka med.

– Det är en organisation som är väldigt etablerad och som gör så mycket gott för så många människor, säger Malin.

Stannar i flera månader

Organisationen seglar till afrikanska länder och stannar sedan i flera månader på samma plats. Förutom att bedriva sjukvård, framförallt kirurgi, ombord på skeppet arbetar volontärerna med att utbilda personal och utveckla sjukvården lokalt.

– Man stannar i ungefär 10 månader i ett land och då finns tid att utbilda sjuksköterskor och läkare. Man rustar även upp kliniker så att de kan fortsätta arbetet, säger Malin.

Varken Andreas eller Malin har någon sjukvårdsutbildning. Andreas ska jobba som IT-chef ombord, och Malin vill arbeta med barnen på sjukhuset.

– I och med att våra barn är så små behöver jag ta hand om dem. Men min vision är att också tillbringa tid med barnen på sjukhuset, och kanske hjälpa dem genom lekterapi. De flesta har aldrig varit på ett sjukhus förut och då kan det vara en främmande och läskig miljö, säger hon.

Treåriga Ella ska gå på förskola ombord och kommer få prata engelska och en del franska. Med cirka 450 volontärer från olika länder som bor, äter och arbetar på fartyget blir det som ett eget litet samhälle.

– Vi kommer att ha en egen hytt, men man lever ju ändå väldigt nära varandra, säger Andreas Zimmergren.

Först till Liberia

När familjen stiger ombord i augusti blir deras första stopp alltså Liberia. I 10 månader kommer skeppet ligga i en hamn där.

– Men har vi lediga helger så vi hoppas kunna utforska landet lite också, säger Andreas.

Eftersom familjen ska vara borta i totalt två år behöver de ekonomisk hjälp. Organisationen bygger på att volontärerna själva samlar in pengar genom till exempel sponsorer och bidrag.

– Vi måste ha vänner, familj och andra som kan hjälpa oss. Vi söker stipendium, bidrag från församlingar och företag som vill sponsra oss. Det blir många bäckar små, säger Andreas Zimmergren.

Även om det blir en viss stress att få in tillräckligt med pengar tycker Malin att det finns fördelar med metoden.

– De som skänker pengar hjälper organisationen genom någon de känner, och får då veta mer om vad som händer och hur det går där nere, säger hon.

Själva kommer de att dela med sig av sin resa genom blogginlägg och på sociala medier. Malin säger att de fått mycket stöd av Bifrostkyrkans församling, som de är medlemmar i.

– Det är skönt att känna att man har en stabil grund här hemma, och att det finns ett nätverk med människor som hjälper till och stöttar.

Vad betyder det att det är en kristen organisation?

– Det handlar om att sprida kärlek genom sina handlingar. Man behöver inte vara kristen för att åka med men man måste respektera det, säger Andreas.

– Kärnan i organisationen är att man tänker att så här kan vi tjäna Gud, sprida kärlek till andra människor och möta behovet som finns, säger Malin.

Familjen har fått många kommentarer om att det är modigt att ge sig iväg, speciellt med så små barn.

– Det känns tryggt att man bor på ett sjukhus i alla fall, säger Malin och skrattar.

Hon tror att hela familjen kommer att utvecklas av resan.

– Ella är väldigt social och älskar nya människor, även om det säkert kommer bli överväldigande ibland. Jag hoppas att barnen får med sig att man kan vara olika, prata olika och se olika ut. De får ett annat perspektiv, säger hon.

Elvira Linderot

Familjen Zimmergren

Om Andreas: 30 år. Arbetar som service manager på Telia. Tycker om människor och idrott.

Om Malin: 30 år. Arbetar som lärare i fritidshem på Bosgårdsskolan i Mölndal. Tycker om sång, musik, fika och friluftsliv.

Om livet tillsammans: Paret träffades på Mimers gymnasium när de var 16 år. I dag har de döttrarna Ella och Lo.

Om kristendomen: Ingen av dem kommer från en kristen familj. Malin blev troende genom sitt engagemang i scouterna och Andreas ”hakade på.” I dag har de ett starkt engagemang i Bifrostkyrkans församling.

Om Mercy Ships: En förening som äger världens största civila sjukhusfartyg och ger gratis sjukvård och utbildning till fattiga. Totalt arbetar cirka 1200 volontärer ombord varje år. Vissa är där i några månader, andra i flera år.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.