Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Robert Liljeqvist driver Kungälvs kafferosteri.  Bild: Frida Ekborg
Robert Liljeqvist driver Kungälvs kafferosteri. Bild: Frida Ekborg

Snart doftar det kaffe i Ytterby

Nu ska Ytterby bli kaffemetropol för Sveriges, och Norges, alla företag. I alla fall om man frågar entreprenören Robert Liljeqvist, som driver Kungälvs kafferosteri.
– Det blir många pallar om dagen som går iväg.

Precis som namnet avslöjar så rostar företaget kaffebönor. Kaffebönor som sedan hamnar i automater på företag runt om i landet. Affärsidén är ”officecoffee”, en inriktning om Robert Liljeqvist är mer än väl bekant med.

Han och brodern Thomas Liljeqvist drev tillsammans i många år ett företag som levererade kaffe och automater till företag, men verksamheten såldes 2007 och efter det har bröderna inte jobbat ihop. Fram tills nyligen.

Brodern startade återigen ett återförsäljarföretag inom företagsautomater och behövde ha en leverantör som kunde tillgodose behovet. Och så föddes Kungälvs kafferosteri.

– I handeln måste du kämpa mot Gevalia och Zoegas och det är nästan omöjligt att börja där. Så tanken är att sälja kaffe till företag, säger Robert och Thomas flikar in:

– Det är ju inte så vanligt att ett så stort rosteri börjar i en ort som Ytterby. Det är en anläggning som är den största när det gäller specialkaffe.

Kafferosten har en kapacitet på 1,2 ton om dagen. Bild: Frida Ekborg
Kafferosten har en kapacitet på 1,2 ton om dagen. Bild: Frida Ekborg

I Valnäs industriområde i Ytterby hyr Kungälvs kafferosteri en lokal som har en strategisk placering både ur leveranssynpunkt, men också privat för Robert som bor i Lökeberg och som slipper sitta i bilköer till och från jobbet. Mitt i lokalen står den stora kafferosten som har kapacitet att producera 1,2 ton om dagen.

– Tanken var att vi skulle varit igång redan förra sommaren, men så kom coronan och det blev stopp i fabriken som tillverkar rosten och jag åkte själv på den längre varianten av corona. Så det var nästan tur att inte kafferosten inte kom. När den väl sen kom så kunde inte de som sålt den komma och installera den, så då installerade vi den själva, jag och min son. När Thomas och jag hade företag var jag teknikansvarig, så jag kan det där, berättar Robert.

Efter semestrarna räknar han med att produktionen drar igång på riktigt och framåt jul borde det vara full fart i lokalen. Kanske får Ytterby en signaturdoft av rostat kaffe?

– Ja, precis. Tappar vi en god doft i Kungälv så måste vi få en ny, skrattar Robert.

Han kallar kaffe för ett hantverk. Ett recept kan bearbetas under en längre tid genom att man koppar och smakar av, för att få den perfekta smaken. Men själva rostningen, det sköts av maskinen som styrs digitalt. Kaffebönorna kommer i 60-kilossäckar från länder som Guatemala, Brasilien, Honduras och Etiopien, och varje böna har sin speciella smak och måste blandas med rätt mått. Robert har tagit fram flera egna recept.

– Vissa bönor smakar väldigt mycket, andra ingenting alls. En del smakar blommigt, en del syrligt. Smaken beror på hur de växer och vilken jordmån de har. Växer de högt upp i bergen så växer de långsammare och får mer smak. Det är samma som med vin och druvor, förklarar Robert.

Trots att det inte är det som är tanken med Kungälvs kafferosteri, så finns kaffet ändå till försäljning hos några få lokala företag. Planen är dock att i framtiden växa på industribasis.

– Min önskan är att det ska bli större, men jag började så stort jag kunde. Jag hade aldrig vågat börja så här stort om jag inte hade gjort det innan.

Vid jul hoppas Robert Liljeqvist att det ska vara full fart i produktionen. Bild: Frida Ekborg
Vid jul hoppas Robert Liljeqvist att det ska vara full fart i produktionen. Bild: Frida Ekborg

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.