Agneta Hamilton, verksamhetschef på Vårdcentralen Kusten, välkomnar alla att vaccinera sig mot vinterns plågor.
Agneta Hamilton, verksamhetschef på Vårdcentralen Kusten, välkomnar alla att vaccinera sig mot vinterns plågor. Bild: Vikarie Kungälvs-Posten

Snart är influensan här – nu startar vaccinationsracet

Vintertid är influensatid. Alla som tillhör någon riskgrupp eller som har fyllt 65 uppmanas att vaccinera sig mot säsongsinfluensan.
– Det är en god idé att även ta en påfyllnadsdos med covid-vaccin samtidigt, säger Agneta Hamilton, verksamhetschef på Vårdcentralen Kusten i Ytterby.

ANNONS
|

Från och med den åttonde november erbjuds personer i riskgrupp och de som fyllt 65 gratis vaccination mot säsongsinfluensan. För alla andra kostar sprutan några hundralappar. Den årliga säsongsinfluensan brukar nå Sverige i slutet av november. Efter två vintrar med restriktioner på grund av covid-19 kan man anta att immuniteten hos befolkningen är låg och därför finns det risk att vi får en tuff tid med många sjuka. Men hur säsongen verkligen blir vet vi inte säkert förrän influensan är här.

– Det brukar dröja ett par veckor in på säsongen innan man kan avgöra hur smittsam sjukdomen är och hur hårt den drabbar, berättar Agneta Hamilton. Det spelar förstås också roll hur bra vi är på att hålla avstånd och stanna hemma när vi är sjuka. Det verkar som om folk har blivit bättre på det under pandemin.

ANNONS

Sprider sig utomlands

Vaccinet mot säsongsinfluensan är skräddarsytt utifrån de influensastammar som är mest aktuella för säsongen för att ge ett så bra skydd som möjligt. Influensan är obehaglig men till skillnad från covid-19 blir man oftast inte allvarligt sjuk så länge man är ung och fullt frisk. Därför erbjuds bara gratis vaccin till riskgrupper och äldre.

Men det är inte bara influensan som hotar hälsan i vinter. För tillfället är det inte så många som insjuknar i covid-19, men rapporter från andra länder talar om att smittspridningen ökar och då lär det drabba även oss så småningom. Därför är det en god idé att ta en påfyllnadsdos med covid-vaccin samtidigt som influensavaccinet.

– Sprutorna går bra att ta samtidigt, säger Agneta Hamilton. Vi brukar ge en spruta i varje arm. Den största fördelen med att ta dem samtidigt är att chansen ökar att det blir av.

I de äldsta åldersgrupperna är vaccinationstäckningen för de tre första sprutorna hela 95 procent, men för fjärde sprutan sjunker den och den femte sprutan har bara lite drygt hälften av alla 80 plussare tagit. Det är en god idé att ta en påfyllnadsdos, även om du nyligen varit sjuk i covid-19, eftersom vaccinationen skyddar mot fler varianter av sjukdomen. Är du vaccinerad blir du oftast inte allvarligt sjuk.

Det går också att vaccinera sig mot en form av lunginflammation som orsakas av pneumokocker. Folkhälsomyndigheten har gått ut och rekommenderat denna vaccination och vissa regioner har valt att göra den gratis, men så ser det ännu inte ut i Västra Götaland även om det pågår diskussioner.

Elisabeth Flisberg ska just vaccinera sig mot säsongsinfluensan.
Elisabeth Flisberg ska just vaccinera sig mot säsongsinfluensan. Bild: Benedikta Cavallin

Stabilt tryck

Hos vaccinationsmottagningen Min doktor vid Ica Maxi började man vaccinera mot säsongsinfluensan redan 19 oktober, men trycket är inte jättehögt ännu.

– Vi delar ut 20-25 doser per dag just i Kungälv, berättar Pär Lindvall som är områdeschef för Min doktor. Däremot har vi en hel del andra vaccin där efterfrågan är stor. TBE och bältros till exempel. Vi har också ett stabilt tryck på covid-vaccinet med ett femtiotal besökare varje dag.

Elisabeth Flisberg är på plats på mottagningen för att få ett par sprutor.

– Tidigare blev jag alltid sjuk i influensa, berättar hon. Men de senaste åren har jag vaccinerat mig och då har det gått bättre.

När hon ändå är på plats ska hon passa på att fylla på med nästa dos covid-vaccin samt en TBE-spruta.

– De går kanske inte att ta alla tre samtidigt men då får vi lägga upp en plan, säger Elisabeth Flisberg innan hon kilar in i vaccinationsrummet.

LÄS MER:Grupperna som rekommenderas en höstdos

LÄS MER:Nu öppnar vaccineringen av dos fyra – för alla

ANNONS