Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare på smittskydd Västra Götaland.
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare på smittskydd Västra Götaland. Bild: Arkivfoto

Smittspridningen av covid-19 minskar i Kungälv

Smittspridningen av covid-19 minskar i hela Västra Götalandsregionen – totalt har den minskat med 62 procent sedan i april visar färska siffror från VG-regionen. Även i Kungälv faller smittspridningen sedan en tid tillbaka.

ANNONS
|

Under vecka 21 och 22 rapporterades 3 085 fall av covid-19 i Västra Götaland, vilket är en uppskattning då det under förra veckan var ett driftstopp i den nationella databasen.

– Det viktigaste är att det är tydligt att smittspridningen minskar. Sammanlagt vecka 21 och 22 är det minskning med 62 procent jämfört med föregående tvåveckorsperiod. Det ger en bild av hur det ser ut just nu, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i ett pressmeddelande.

Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg, vid Smittskydd Västra Götaland.
Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg, vid Smittskydd Västra Götaland. Bild: Jonas Lindstedt

Mellan vecka 17 och vecka 20 har antalet nya rapporterade fall i Kungälv minskat från 88 till 57 vilket är en minskning med 36 procent. Vecka 20 rapporterades 17 fall på 10 000 invånare i kommunen.

ANNONS

Minskad belastning på sjukvården

Från vecka 21 finns inga siffror i och med att det varit tekniska problem med databasen SmiNet, ett system som används av vårdenheter och laboratorier för att rapportera in anmälda fall av covid-19. Vecka 22:s siffror redovisas på torsdag.

Antalet minskade fall innebär också en minskad belastning på sjukvården och 8 juni klockan 10 vårdades 3 patienter varav 2 på IVA på Kungälvs sjukhus, vilket också var det totala antalet på hela Sjukhusen i väster, SV.

– Det är en jätteminskning, säger Anette Palle, kommunikationschef på Sjukhusen i Väster till Kungälvs-Posten.

Det innebär att det andra sjukhuset i SV som tar emot covid-patienter, Alingsås sjukhus, hade noll covidpatienter på tisdagen.

Men för att få en drägligare situation för personalen på sjukhusen i regionen behöver smittan minska ytterligare.

– Det är viktigt att smittspridningen har minskat under våren. Men om sjukvården verkligen ska kunna återhämta sig i sommar måste vi faktiskt få ner smittan ännu mer. Det är fortfarande en ansträngd situation där pandemin får konsekvenser på annan vård, säger Jan Kilhamn, tillförordnade hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen i samma pressmeddelande.

”Pandemin är inte över”

Men även om smittspridningen går åt rätt håll slår Thomas Wahlberg ett slag för de gamla hederliga restriktionerna som han anser är för tidigt att släppa än.

– Pandemin är inte över. Vi får inte glömma att det fortfarande är många som insjuknar varje dag. Följ de allmänna råden för att minska smittspridningen.

Fler doser vaccin väntas

I måndags öppnades vaccination för personer födda 1976 och tidigare men även för gravida och dem som är över 18 år och ingår i en riskgrupp.

Trots ett lägre inflöde av vaccin än förväntat har 43 procent av invånarna i Kungälv fått sin första dos och kommande veckor väntar Västra Götalandsregionen på större doser vaccin.

LÄS MER:Nu börjar 45-åringarna vaccineras – men tiderna bokas upp fort

LÄS MER:Därför bör man ta båda doserna coronavaccin på samma plats

• Vecka 24 väntas regionen få 108 000 doser, varav 44 000 till dos ett.

• Vecka 25 får regionen 119 000 doser, varav 57 000 till dos ett.

• Vecka 26 levereras hela 152 000 doser varav 64 000 doser reserverats till dos 1.

Siffrorna är preliminära och kan komma att förändras, enligt VG-regionen.

LÄS MER:Färre vaccintider än på länge erbjuds i Västra Götaland vecka 22

ANNONS