Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare på Smittskydd Västra Götaland. Arkivfoton Bild: Arkivfoton
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare på Smittskydd Västra Götaland. Arkivfoton Bild: Arkivfoton

Smittspridningen ökar – munskydd i kollektivtrafiken dygnet runt

Smittspridningen av covid-19 ökar åter i Västra Götalandsregionen. Nu skärper regionen tonen och inför nya regionala rekommendationer. Bland annat rekommenderas munskydd i kollektivtrafiken alla tider på dygnet.

Från och med i dag, den 17 februari, införs nya regionala rekommendationer i Västra Götaland. I ett pressmeddelande skriver regionen att antalet bekräftade fall av covid-19 ökade med 14 procent jämfört med veckan innan. Även den brittiska virusstammen ökar enligt stickprover man gjort. Det här innebär också att minskningen av behovet av sjukhusvård har stannat av.

Det har fått smittskyddsläkaren i Västra Götaland, ThomasWahlberg, att besluta om att man ska använda munskydd vid resor med kollektivtrafik även utanför de tidigare rekommenderade tiderna vid rusningstrafik. Rekommendationerna är framtagna i samråd med Folkhälsomyndigheten och länsstyrelsen i Västra Götaland.

– Det är en mycket allvarlig situation då vi åter börjar få en ökning av antalet nya fall med covid-19. Vi befinner oss i ett läge där risken är mycket stor att smittspridningen tar ytterligare fart, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i pressmeddelandet.

I de nya regionala rekommendationerna ingår bland annat att man bör använda munskydd i kollektivtrafiken alla tider på dygnet.

I samband med detta meddelar Västtrafik under onsdagen att de kommer att öka utdelningen av munskydd till resenärerna. I stället för ett kommer man erbjuda resenärerna två munskydd vid resor.

– Nu är det särskilt viktigt att vi alla hjälps åt och följer de rekommendationer som finns. Vi uppmuntrar därför alla som reser med oss att alltid använda munskydd, säger Lars Backström, vd på Västtrafik, i ett pressmeddelande.

De nya rekommendationerna gäller fram till och med den 14 mars men kommer att omprövas löpande om smittspridningen ändras. Läs mer nedan.

Karina Hansson

[email protected]

Regionala rekommendationer Västra Götaland

• Du bör begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du normalt träffar. Om du träffar andra personer än de i din mindre krets, bör ni undvika att vara nära varandra. Umgås helst utomhus, men tänk på att hålla avstånd även där.

• Du bör undvika platser som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel. Välj att handla på tider när minimalt antal andra personer finns i butiken. Vistas i butiken så kort tid som möjligt, och handla helst utan medföljande sällskap.

• Avstå helst från icke nödvändiga resor. Men om du måste resa, gör det då så smittsäkert som möjligt. Du bör använda engångsmunskydd (detta gäller personer födda 2004 och tidigare) när du reser med kollektivtrafik, alltid i rusningstrafik (kl. 7–9 och kl. 16–18) men även vid andra tider så länge det råder utbredd samhällsspridning av covid-19.

• Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt, under längre tid i inomhusmiljö, inte går att undvika. Observera dock att munskydd inte ersätter regeln att undvika nära kontakt och att hålla avstånd.

• Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan. På arbetsplatser där hemarbete inte är möjligt, undvik trängsel, håll avstånd och försök träffa så få som möjligt. Det gäller även i fikarum och personalrum. Om du har luftvägssymtom, även lindriga, stanna hemma.

• Smittskydd Västra Götaland rekommenderar fortsatt undervisning inom gymnasieskolan med högst 20 procent närundervisning.

Rekommendationerna gäller från i dag, den 17 februari, och till och med den 14 mars 2021 med löpande omprövning utifrån epidemiologiskt läge.

Källa: Västra Götalandsregionen.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.