Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare på Smittskydd Västra Götaland. Arkivfoto
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare på Smittskydd Västra Götaland. Arkivfoto Bild: Västra Götalandsregionen

Smittan ökar i Västra Götalandsregion: ”Inte läge att trängas nu”

Under förra veckan ökade antalet bekräftade fall av covid-19 i Västra Götaland med 36 procent. Något som oroar smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg – särskilt inför storhelgerna.

ANNONS
|

2 840 nya fall av covid-19 konstaterades i Västra Götaland under förra veckan, vilket är en ökning mot den föregående veckan med 36 procent.

Enligt ett pressmeddelande som Västra Götalandsregionen skickade ut på tisdagen ökar smittspridningen i alla åldersgrupper, men mest i åldersgruppen 30-49 år. Bland dem över 90 år ser man inte samma utveckling.

LÄS MER:Besökstak för Kongahälla center återinförs

LÄS MER:Vårdcentralchefen om omikron: ”smittar mycket snabbare”

LÄS MER:Då kan alla över 18 i regionen boka tredje dosen

Och smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg ser med oro på utvecklingen och ser en stor risk för ökad trängsel i julhandel och i kollektivtrafiken.

– Det är inte läge att ge sig ut och trängas nu. Smittan sprids där människor samlas och nu kan det vara svårt att hålla avstånd. Om du ska ut i julhandeln, försök göra det på tider när det är mindre folk i rörelse. Och använd munskydd i kollektivtrafiken, då det ofta är trångt, säger Thomas Wahlberg i pressmeddelandet.

ANNONS

Allt fler testar sig

Allt fler väljer sedan en tid att testa sig för covid-19 och under förra veckan analyserade laboratorier i VGR totalt 62 663 tester, en ökning med 23 procent.

Under förra veckan ökade även antalet sjuka i covid-19. På måndagen, den 20 december, vårdades 77 personer på sjukhusen i Västra Götaland och 13 av dem på intensivvårdsavdelning, IVA.

På Kungälvs sjukhus vårdades två personer på vårdavdelning med konstaterad covid-19 på onsdagen. Ingen vårdades på IVA, enligt Jacob Wulfsberg, chefsläkare på Kungälvs sjukhus.

ANNONS