Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare på Smittskydd Västra Götaland. Arkivfoto Bild: Getty images, Västra Götalandsregionen
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare på Smittskydd Västra Götaland. Arkivfoto Bild: Getty images, Västra Götalandsregionen

Smittan ökar i Västra Götalandsregion: ”Inte läge att trängas nu”

Under förra veckan ökade antalet bekräftade fall av covid-19 i Västra Götaland med 36 procent. Något som oroar smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg – särskilt inför storhelgerna.

2 840 nya fall av covid-19 konstaterades i Västra Götaland under förra veckan, vilket är en ökning mot den föregående veckan med 36 procent.

Enligt ett pressmeddelande som Västra Götalandsregionen skickade ut på tisdagen ökar smittspridningen i alla åldersgrupper, men mest i åldersgruppen 30-49 år. Bland dem över 90 år ser man inte samma utveckling.

LÄS MER: Besökstak för Kongahälla center återinförs

LÄS MER: Vårdcentralchefen om omikron: ”smittar mycket snabbare”

LÄS MER: Då kan alla över 18 i regionen boka tredje dosen

Och smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg ser med oro på utvecklingen och ser en stor risk för ökad trängsel i julhandel och i kollektivtrafiken.

– Det är inte läge att ge sig ut och trängas nu. Smittan sprids där människor samlas och nu kan det vara svårt att hålla avstånd. Om du ska ut i julhandeln, försök göra det på tider när det är mindre folk i rörelse. Och använd munskydd i kollektivtrafiken, då det ofta är trångt, säger Thomas Wahlberg i pressmeddelandet.

Allt fler testar sig

Allt fler väljer sedan en tid att testa sig för covid-19 och under förra veckan analyserade laboratorier i VGR totalt 62 663 tester, en ökning med 23 procent.

Under förra veckan ökade även antalet sjuka i covid-19. På måndagen, den 20 december, vårdades 77 personer på sjukhusen i Västra Götaland och 13 av dem på intensivvårdsavdelning, IVA.

På Kungälvs sjukhus vårdades två personer på vårdavdelning med konstaterad covid-19 på onsdagen. Ingen vårdades på IVA, enligt Jacob Wulfsberg, chefsläkare på Kungälvs sjukhus.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.