SMHI varnar för stora regnmängder

Det har under natten och morgonen regnat kraftigt på flera håll i Göteborg- och Kungälvsområdet. SMHI har under morgonen gått ut med en klass 1-varning.

ANNONS
|

Varningen gäller för Bohuskusten, Göteborg, Sjuhäradsbygden och Göta älv-området där det enligt SMHI riskerar att falla regnmängder på minst 35 millimeter inom loppet av sex timmar.

Regnmängderna innebär att det finns risk för stora vattensamlingar, överfyllda dagvattenledningar och översvämmade källare.

– I städer med mycket asfalt och betong, där vattnet inte har någonstans att ta vägen, där kan dagvattensystemen bli fulla och då måste vattnet ta vägen någon annanstans. Det ökar risken för översvämmade källare, säger Therese Fougman, meteorolog vid SMHI, och berättar att man även ska se upp för större vattensamlingar på vägarna när man är ute och kör.

ANNONS

Klarnar under morgondagen

Som prognosen ser ut nu så kommer vädret att klarna under onsdagsmorgonen. Fram till dess får göteborgarna räkna med regn.

– Det kommer nog komma och gå. Intensivare ibland och mindre intensivt i perioder. Det kan till och med vara kortare stunder utan regn, men regnområdet kommer ligga kvar till tidigt i morgon bitti.

Under tisdagsmorgonen var vinden inte så kraftig, något som kan komma att ändras.

– Det ser ut att öka på lite grann, i synnerhet ut med kusten, säger Therese Fougman och förklarar att vinden även kan bli kraftigare i samband med åska.

– Och det är inte osannolikt att det blir det.

ANNONS