SMHI har utfärdat en gul varning för plötslig ishalka som gäller under måndagen och tisdagen i större delen av Västsverige.
SMHI har utfärdat en gul varning för plötslig ishalka som gäller under måndagen och tisdagen i större delen av Västsverige.

SMHI varnar för blixthalka

Det gäller att köra försiktigt under årets första dagar. SMHI har utfärdat en gul varning för plötslig ishalka som gäller under måndagen och tisdagen i större delen av Västsverige.

ANNONS
|

Under nyårshelgen gick SMHI ut med en gul varning för plötslig ishalka på vägarna. Varningen gäller från måndag kväll till tisdag morgon.

– Redan under söndagsnatten kan det passera en del regnskurar i de södra delarna av Bohuslän, som sedan följs av uppehåll. Och även under dagen imorgon kan några regnskurar passera, säger säger Fabiola Poblete, meteorolog på SMHI.

– Anledningen till att vi utfärdar varningen är för att blötsnö och regn väntas dra in västerifrån och kan falla på kalla vägbanor. Även underkylt regn kan förekomma, fortsätter hon.

I samband med att molnen väntas klarna upp under natten kan de våta vägarna frysa då temperaturen ligger runt nollan. Vid vägbanans yta kan det till och med vara kallare.

ANNONS

Varningen för ishalka gäller fram för allt kvällstid, men även morgontrafiken kan komma att påverkas. Det innebär även att det kan bli en del förseningar eller inställda avgångar i kollektivtrafiken. Varningen gäller för större delen av området i Västsverige.

Så blir vädret under veckan

I början av veckan väntas temperaturerna ligga på några plusgrader. Under måndagen kan det bli så pass varmt som 6 till 7 plusgrader. Men framåt tisdagen blir det ett omslag med lite kyligare luft som drar över regionen.

– Den trenden med ett par plusgrader fortsätter under senare av veckan, men kanske inte lika milt som det är nu, säger Fabiola Poblete.

Det väntas inte heller bli tillräckligt kallt för att Bohuslän ska få se ett nytt vinterlandskap.

– Framåt onsdagen kan det komma mer av ett snöblandat regn. Men det kommer nog inte hålla på grund av de varmare temperaturerna, säger Fabiola Poblete.

ANNONS