SMHI varnar – brandrisken är extremt stor i Kungälvsområdet

Augusti var torrare än normalt. Början på september också. Och något regn är inte i sikte.
– Brandrisken är extremt stor i Kungälvsområdet, säger meteorologen Alexandra Ohlsson på SMHI.

ANNONS

Torkan i Europa slår rekord och befaras bli den värsta på över 500 år. Nästan halva kontinenten har allvarliga problem och i stora delar är läget akut, enligt Europeiska kommissionen. Även i Västsverige är det ovanligt torrt i skog och mark just nu.

– Augusti var torrare än normalt längs med hela västkusten. Och torkan ser ut att hålla i sig. Det innebär att brandrisken är från mycket stor till extremt stor just nu i Kungälvsområdet, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Hur länge torkan håller i sig är svårt att säga, men något regn verkar inte vara i sikte än på länge.

ANNONS

Låga grundvattennivåer

– Det är osäkert hur det blir nästa vecka. Just ligger det ett högtryck som kommer att försvagas. Men nästa vecka kommer det in ett nytt högtryck som ser ut att hålla nederbörden borta från Västsverige. Under tiden får man vara försiktig med allt som har med eld att göra när man vistas ute.

Torkan påverkar också grundvattennivåerna i området. Många invånare i Kungälv får sitt vattenbehov tillgodosett med vatten från främst Göta älv. Men för de med egen brunn får torkan konsekvenser.

– Just nu råder mycket låga grundvattennivåer i Kungälvsområdet, säger Kalle Hjärne som är grundvattenexpert på SGU, Sveriges geologiska undersökning.

– Vid den här tiden på året är grundvattennivåerna alltid låga. Nu ser vi att nivån i Bohuslän ligger mycket under vad som är normalt för årstiden.

Försiktig vattenanvändning

Att det är så lite vatten just nu beror på att grundvattnet började sjunka tidigt. I februari såg det bra ut men i mars och april var det lite snö som smälte och nederbörden som kom räckte inte till.

– Den där sista påfyllningen som brukar komma senare på våren kom inte i år. Har man egen brunn bör man ta det försiktigt med vattenanvändningen. Pumpar man för mycket kan man få in saltvatten i brunnen om man bor vid kusten.

SGU ställer prognoser utifrån olika tänkbara väderscenarier.

– Jag tror inte att vi kommer nå rekordlåga nivåer i år eftersom det inte är så torrt som det var till exempel 2018. Men fortsätter det varma och torra vädret kan vi närma oss de nivåerna.

LÄS MER:Dricksvatten i fokus på älven

LÄS MER:Josefina märker av ett ökat intresse för att odla hemma

LÄS MER:Nu växer solceller och laddstolpar upp på landsbygden

ANNONS