Arkivibild.
Arkivibild. Bild: Jörgen Alström

SMHI: Orange varning för hårda vindar när stormen Otto drar in

Stormen Otto väntas under fredagskvällen dra in över Kungälv. SMHI har utfärdat en orange och en gul varning för hårda vindar i området.
– Det kommer att vara som allra värst vid 18-19-tiden längst med kusten, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

ANNONS
|

Längst ut mot kustremsan – från Marstrand till Tjuvkil – är en orange varning utfärdad och det väntas blåsa upp ordentligt under fredagskvällen.

– Det kommer att vara som allra värst vid 18-19-tiden längst med kusten och något senare inåt landet, men det kommer att hålla i sig ända fram till runt klockan 02 i natt. Sedan kommer det att avta ganska fort, och under lördagen kommer stormen nästan helt ha passerat, säger hon.

De kraftiga vindarna vid kusten väntas lugna ner sig under lördagsmorgonen.

Längre ut till havs – i Skagerrak och Kattegatt – råder en orange stormvarning under hela fredag och fram till lunchtid på lördag.

ANNONS

Gul varning i centrala Kungälv

Lite längre inåt land – i centrala Kungälv – har SMHI utfärdat en gul varning med något mildare vindar jämfört med kusten.

– Där kommer stormen att avta något, men det kommer ändå kunna röra sig om vindar på uppemot 29 meter per sekund där. Så det blir busväder oavsett, Therese Fougman.

Vid klockan sju under lördagsmorgonen ska vindarna avta igen.

– Det kommer att klarna upp redan under natten och sedan ser ut som att solen får lysa både under lördag och söndag, säger Therese Fougman.

Hon uppmanar allmänheten att hålla sig inomhus och inte gå ut i onödan, men också att se efter sina trädgårdar, uteplatser och balkonger efter lösa föremål.

– Man bör ta in eller surra fast lösa föremål så att inget flyger iväg och kanske skadar grannars hus. Sen så tänker jag väl att man inte ska gå ut i onödan och hålla sig inomhus. Sen är det ju inte så lätt att ta sig fram i så hårda vindar samtidigt som det kommer saker flygande, säger Therese Fougman.

Trafikpåverkan

Ovädret har också fått konsekvenser för tågtrafiken längst med Bohusbanan.

– Tågen är inställda på den norra delen, från Uddevalla till Strömstad, mellan klockan 16 under fredagen och till klockan 12 på lördag, säger Jane Warik, störningskoordinator på Västtrafik.

Västtrafiks tåg ska rulla som vanligt mellan Göteborg och Uddevalla. Mer information finns i Västtrafiks app.

Så kan ovädret påverka dig

Mycket begränsad framkomlighet på vägar på grund av nedfallna träd.

Förseningar inom buss-, tåg-, flyg- och färjetrafiken samt inställda avgångar.

Sannolikt elbortfall i områden med luftburna elledningar, vilket även påverkar mobila nät för telekommunikationer.

Skador på byggnader och risk för flygande föremål.

Omfattande skogsskador.

Källa: SMHI.

ANNONS