På Blåklockans förskoleavdelning är barnen delaktiga i odlingen av grönsaker och bär.
På Blåklockans förskoleavdelning är barnen delaktiga i odlingen av grönsaker och bär. Bild: Katarina Berg

Små trädgårdsmästare lärs upp på Blåklockan i Kareby

På Lammets förskoleavdelning Blåklockan får barnen plocka nässlor som blir till soppa och maskrosor som blir marmelad. Nu har avdelningen också fått 6000 kronor i stipendium från Botaniskas Vänner och pengarna, de ska gå bland annat gå till en syrenberså.

ANNONS
|

Rektorn Annelie Håkansson berättar om förskolan som helhjärtat satsar på framtiden och barnen.

– Och deras intresse, kunskap och förståelse av hur viktigt det är att vi vårdar vår planet.

Följer matens väg

Genom odling och att vistas i naturen får barnen kunskap om den biologiska mångfalden, säger hon.

– Vi tror att vi ger barnen intresse, ansvarskänsla och en tro på framtiden genom att de får förundras över naturen och årstidsväxlingarna, och att de också får följa matens väg till tallriken.

På väg till det nya växthuset.
På väg till det nya växthuset. Bild: Katarina Berg

Följa växtprocessen

Blåklockan är idylliskt belägen ett stenkast från Kareby kyrka. Här finns ett alldeles nytt växthus där barnen, på egen begäran, ska odla tomater och gurka.

ANNONS

– Tanken är att vi också ska kunna hålla samlingar i växthuset så att barnen får följa växtprocessen, säger förskolläraren Birgitta Macgregor och konstaterar hur roligt det är att konkret kunna jobba med läroplanen på det här sättet.

En syrenberså

Tack vare Botaniskas Vänners Uno Wibell-stipendium på 6000 kronor, kan Blåklockan framöver också skapa en ökad trädgårdskänsla på gården, berättar Birgitta som är drivande i projektet.

– Vi har börjat med lite blommor och bärbuskar. Sedan är det tänkt att vi ska ha en syrenberså där vi ska kunna sitta och äta och grilla.

Birgitta Macgregor pratar blommor med barnen.
Birgitta Macgregor pratar blommor med barnen. Bild: Katarina Berg

Plocka och äta

Om bärbuskarna skrev Birgitta i sin stipendieansökan:”...att både kunna plocka och äta på plats, samt skörda och göra något av bären ger inte bara glädje och tillfredsställelse, utan också en trygghet i vad saften och sylten faktiskt innehåller.”

Skönhet och skugga

Om syrenerna: ”Blommor som ger oss sin skönhet, glädje och skugga varma dagar, ger oss också möjligheten att dra till oss fler insekter till vår gård/trädgård och på så sätt få barnen att se, uppleva och förstå vikten av den biologiska mångfalden.”

Lammets förskola

• Startade 2009 med Romelanda pastorat som huvudman.

• Har fyra avdelningar.

• Verksamheten är godkänd i Kungälvs kommun som också har tillsynsansvar.

ANNONS