Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den politiska majoriteten släpper krav på effektivisering inför 2022.  Bild: Kristian Johansson
Den politiska majoriteten släpper krav på effektivisering inför 2022. Bild: Kristian Johansson

Slopar effektiviseringskrav i budgeten för 2022

Den politiska majoriteten slopar kravet på effektiviseringar inför valåret 2022.
– Det är dags att prova något nytt. Vi ger medarbetarna stort förtroende, säger kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner (S).

Den politiska majoriteten bestående av S, M och C har under mandatperioden lagt stor vikt vid effektiviseringar inom den kommunala verksamheten, eller besparingar som kritikerna har kallat det. Men i budgetarbetet inför nästa år har man nu beslutat att frångå krav på effektiviseringar.

– Det fanns ett förslag på effektiviseringar på 16 miljoner kronor, men vi stryker det. Nu är vi så starka ekonomiskt, så vi behöver inte gå in och detaljstyra, säger Miguel Odhner.

Effektiviseringar ska ske ändå

Majoriteten räknar dock med att effektiviseringar kommer att ske ändå, men vill inte uppifrån bestämma omfattningen av dessa, i pengar räknat.

– Vi har jobbat effektivt i fyra år och vi är trygga med att förvaltningen klarar det här. Det här är ett nytt sätt att leda, och jag tror att andra kommuner kommer att ta efter, säger Miguel Odhner.

Anders Holmensköld (M), kommunlråd med ansvar för finanserna, tror att det slopade kravet ovanifrån på effektiviseringar kommer att ge mer arbetsglädje åt de anställda.

– Med all effektivisering som sker i samhället så är det lite knepigt att det är vi som politiker som ska definiera det utrymmet varje år. Därför testar vi det här och ser om det funkar. Effektivisering måste vara en naturlig del i arbetet, som man sedan rapporterar uppåt.

Vad händer om det inte blir någon effektivisering?

– Jag är säker på att det kommer att fungera. Vi hade inte gjort så här annars, säger Miguel Odhner.

Majoritetens tidigare krav på effektiviseringar genom åren har fått kritik, bland annat från fackföreningar och från oppositionspartierna.

Är det en slump att ni slopar de här kraven just ett valår?

– Prognosen pekar på att vi gör ett överskott i år på 200 miljoner. Helt ärligt, om vi hade haft ett resultat på minus 30 miljoner kronor så hade vi inte gjort det här. Vi vet att vi har en organisation nu som klarar detta.

Kommundirektör Haleh Lindqvist tycker det är positivt att slippa kraven.

– Sedan 2019 har vi jobbat med tillitsbaserad ledning och styrning, och det är positivt att politikerna vill gå vidare med det. Medarbetarna har gjort ett fantastiskt arbete under de åren jag har varit här. Jag tror att vi kan fortsätta att utveckla den kommunala verksamheten, säger hon.

Kan ni vara effektiva, även med lite friare händer?

– Det är vi redan. Tillitsbaserad ledning och styrning innebär inte att man kan göra vad man vill. Det handlar om frihet under ansvar, och ansvarsdelen försvinner inte för det här.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.