Kommunekolog Anna Dahlén tar fram en plan för naturvård och friluftsliv i Kungälv.
Kommunekolog Anna Dahlén tar fram en plan för naturvård och friluftsliv i Kungälv. Bild: Benedikta Cavallin

Skapar plan för naturvård och friluftsliv

Närmare fem hundra svar kom in när kommunen frågade efter Kungälvsbornas friluftsvanor. Enkäten är en del av arbetet med att ta fram en ny naturvårds- och friluftslivsplan i kommunen.
– Vi har fått många intressanta svar, säger kommunekolog Anna Dahlén.

ANNONS

Kungälv har redan en naturvårds- och friluftslivsplan, men den antogs redan 2005 och saknar flera viktiga delar. Bland annat innehåller den mycket lite om hur kommunen ska skydda hotade arter och hur man ska jobba med den så kallade gröna infrastrukturen.

_ Grön infrastruktur kan till exempel vara sammanhängande partier med ädellövskogar, eller de tjänster som naturen förser oss med, så som naturlig vattenrening, säger Anna Dahlén.

En del i arbetet med den nya planen är att välja ut naturmiljöer och arter som Kungälvs kommun ska värna extra mycket om. Det arbetet görs i samarbete med grannkommunerna och med Länsstyrelsen. Vilka arter det blir är inte klart ännu, men i valet tittar man exempelvis på hur sällsynt arten är och om den på något sätt är specifik för Kungälv.

ANNONS

Tillgänglig natur för alla

En annan del av planen kommer att handla om Kungälvs friluftsliv.

_ Här utgår vi från de friluftspolitiska mål som regeringen antagit, berättar Anna Dahlén. De statliga målen handlar bland annat om att det ska finnas tillgänglig natur var man än bor i landet, att allemansrätten ska värnas och att skolbarn ska ha tillgång till och kunna komma ut i naturen.

Vissa av kommunens friluftsområden är naturreservat, det gäller till exempel Fontin. Andra områden har fått beteckningen närströvområde. Sedan finns det också skogspartier och grönområden som inte är beskrivna som friluftsområden men som ändå är välbesökta.

För att ta reda på vilka efterlyste kommunen svar från Kungälvsborna om vilka naturområden de brukar besöka och varför de väljer just dessa platser. Under de tre veckor som enkäten låg ute fick man allt som allt in 469 svar. Anna och hennes kollegor tog också kontakt med föreningslivet för att få veta hur naturen i kommunen används.

– Vi försöker göra en kartläggning av var människor vistas och vilka områden som kan betraktas som friluftsområden, säger Anna Dahlén. På så sätt vet vi vilka områden vi bör undvika att exploatera.

Underlag för översiktsplanen

Om några år ska kommunen ta fram en ny översiktsplan och då ska naturvårds- och friluftsplanen tjäna som underlag så att man vet var man kan rita in ny bebyggelse och vilka områden man bör undvika eftersom där finns höga naturvärden.

Naturvårds- och friluftslivsplanen tas fram med hjälp av så kallat LONA-bidrag, statliga medel som ska stimulera kommunernas långsiktiga naturvårdsengagemang. Den ska bli färdig under året och kunna antas av kommunfullmäktige nästa år.

ANNONS