”Vi är ett bra team som kompletterar varandra”, säger Helena och Lasse Carlsson.
”Vi är ett bra team som kompletterar varandra”, säger Helena och Lasse Carlsson. Bild: Katarina Berg

Skafferiet fyller 30 – på fredag blir det fest

För många boende på Tveten är Ica Nära Skafferiet mycket mer än bara en affär.
– Vi har alltid haft ett stort socialt patos, säger Helena och Lasse Carlsson.

ANNONS
|

Nu fyller verksamheten 30 år och på fredag ska det firas, med något att mumsa på, lite extra bra priser och framförallt mingel, berättar Lasse och Helena.

– Vi har många stamkunder och tanken är att vi ska ha roligt tillsammans.

Träffades på Cat Club

Lasse kommer ursprungligen från Komarken och Helena har vuxit upp i Ytterby. I februari 1990 korsades deras vägar på Cat Club på Fars Hatt, och sedan dess har de varit ihop i vått och torrt.

– Jag flyttade hem till Lasse tisdagen efter att vi hade träffats och vi gifte oss i september. Då var jag bara 21 år, berättar Helena.

ANNONS

Var kö utanför

Ett år senare köpte paret den tidigare Konsumbutiken på Ivar Claessonsgatan och därefter har allt bara rullat på.

– När vi slog upp portarna 14 november 1991, på en torsdag, var det kö utanför. Då hade vi en anställd. Numera har vi 10 personer som jobbar här till och från.

Lasse och Helena konstaterar att de hade lite flyt där i början, eftersom Ica-kortet kom strax efter att de hade öppnat butiken.

– Det hjälpte till och under åren har det stadigt gått uppåt, förutom en liten svacka i den ekonomiska krisen på 90-talet.

Så det går att hävda sig bland alla stora aktörer?

– Snabbt, enkelt och personligt. Det är hemligheten och något som de stora drakarna aldrig kan erbjuda på samma sätt, säger Helena.

Hon är född med ett starkt socialt patos och därför har Skafferiet alltid varit mer än bara en mataffär.

– För många äldre som bor här är vi en livskvalitetshöjare av rang. Jag tror att vi har sparat enorma pengar åt kommunen i hemtjänstkronor, menar Helena.

Engagerar sig

Under alla 30 år har hon och Lasse haft extra koll på de yngre också, enligt devisen att det krävs en hel by för att fostra ett barn.

– Har man en verksamhet så är det ens skyldighet lite grann att engagera sig i sina medmänniskor. Egentligen borde vi få ett erkännande från kommunen.

Mys med barnbarnen

På frågan hur länge paret kommer att fortsätta driva butiken, konstaterar de att det inte lär bli 30 år till i alla fall.

Efter många års hårt arbete hägrar en lite lugnare tillvaro i fjärran, med fler tennismatcher och mys med barnbarnen.

– Men vi håller på ett tag till och hoppas att någon annan vill ta över efter oss när det blir dags för det, säger Lasse och Helena Carlsson.

ANNONS