Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild Bild: Kristian Johansson, Jacob Humlén
Arkivbild Bild: Kristian Johansson, Jacob Humlén

Skötare döms efter att ha tafsat på psykiatripatient

En kvinnlig patient på en psykiatrisk avdelning utsattes för sexuellt ofredande av en anställd på Kungälvs sjukhus förra året.
Nu döms mannen till villkorlig dom med samhällstjänst – av en oenig tingsrätt.

Mannen hade arbetat som skötare på den psykiatriska avdelningen på sjukhuset i flera år och hade även suttit på vak hos den kvinnliga patienten innan den aktuella natten i september 2020.

I domen står att kvinnan vaknade till på natten och att skötaren då erbjöd sig att utföra massage – vilket beskrivs som en vedertagen behandlingsmetod när det utförs på händer, fötter och nacke – i lugnande och ångestdämpande syfte.

Kvinnan uppger att hon sa ja till massage på handen men när hon bad skötaren sluta började han istället massera hennes ben och innanför hennes trosor. Därefter tog han kvinnan på bröstet i någon minut, innan han slutade.

Kvinnan blev paralyserad

Skötaren ska enligt kvinnan inte ha sagt något på hela tiden, och hon beskriver att hon blev så paralyserad att hon inte sa något eller larmade.

Dagen därpå berättade kvinnan om händelsen för annan personal ”för att det skulle förhindras att någon annan patient blev utsatt på samma sätt”.

I domen står att skötaren nekar till att ha tagit på kvinnans kön eller bröst, och han menar att kvinnan blev lugn av massagen efter att ha mått dåligt.

Göteborgs tingsrätt dömer skötaren till villkorlig dom med 140 timmars samhällstjänst, motsvarande fem månaders fängelse, och till att betala ett skadestånd på drygt 44 000 kronor till kvinnan.

Inte enig med domen

En nämndeman ställer sig dock inte bakom domen utan menar att kvinnans ”allvarliga psykiska problematik” gör att hennes vittnesmål bör bedömas med försiktighet och vill att skötaren frias. Men övriga rätten ser kvinnan som trovärdig och anser att sexuellt ofredande är bevisat.

Skötaren blev uppsagd från sin tjänst på sjukhuset efter händelsen. Uppsägningen tillsammans med att han var ostraffad gör att tingsrätten väljer att sänka hans straff – från ett straffvärde motsvarande sex månaders fängelse till fem månader.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.