Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skålldals lilla ekomejeri tog bronset i SM i mathantverk för sin eldost. Tidigare har man fått medalj för gårdens yoghurt, fil och skyr (bilden). Bild: Anna Hedlund
Skålldals lilla ekomejeri tog bronset i SM i mathantverk för sin eldost. Tidigare har man fått medalj för gårdens yoghurt, fil och skyr (bilden). Bild: Anna Hedlund

Skålldals lilla ekomejeri prisas för sin ost

Under torsdagen blev det klart att Skålldals lilla ekomejeri fick en bronsmedalj på SM i mathantverk för sin egentillverkade eldost. Det blir fjärde SM-medaljen totalt för gårdsmejeriets produkter.

– Vi är jätteglada, jätteroligt att få ett omdöme och få en riktvisning att man är på rätt väg med sina produkter. Det är det som är roligt, säger Lena Svedin Larsson, som driver Skålldals lilla ekomejeri tillsammans med sin man Håkan och sonen Gustav.

SM i mathantverk arrangeras varje år av Eldrimner som är ett nationellt resurscentrum för mathantverk på uppdrag av regeringen. Skålldals lilla ekomejeri kunde inte själva vara på plats i år för prisutdelningen, men har fått diplom och motivering skickat till sig.

– ”Trevlig och angenäm stekost. Bra jobbat”, det var väldigt kort och koncist, säger Lena och skrattar när hon läser motiveringen.

Tidigare har de fått brons för sin naturella yoghurt, ett silver för filmjölken och ett brons för gårdens skyr. Nu kan de alltså addera ytterligare ett brons för eldosten i kategorin stekost.

Dessutom är nu Skålldals lilla ekomejeri med på Sveriges första ekologiska ostkarta, som tillverkats för att fler ska få upp ögonen för svensk ekologisk ost. Det är organisationen Ekologiska Lantbrukarna, som är en svensk intresseorganisation och ideell organisation för bönder som bedriver ekologiskt jordbruk, som står bakom kartan.

– Det är bra att svenska ostar lyfts och det är jättebra när de är kravmärkta. Det finns väldigt mycket bra och goda ostar och många småmejerier som gör fina ostar i Sverige. Och det är roligt att det sprids, säger Lena.

Skålldals lilla ekomejeri tillverkar bland annat eldost, kvickost, som är en typ av salladsost, och ostkaka, som alla är med på ostkartan. Dessutom tillverkar de en hårdost inför jul.

– Hårdostarna är redan ystade och nu håller vi på att vända på dem. Det är alltid spännande att se sen när man delar dem hur de är och hur de smakar. De lagras så länge som möjligt och försäljning blir veckan innan jul, säger Lena, som vill passa på att tacka gårdens kunder samt lyfta sina kollegor i samma bransch.

– Vi är väldigt glada för att det är så många som hittar ut och handlar hos oss, i vårt mejeri och gårdsbutik. Det finns ju många mindre producenter i Kungälvs kommun som vi samverkar med. Allt från grönsaker från Hoffrekullen, till bagerierna Åsa och Skåra gård och Björröds ägg. Det är jätteviktigt, och roligt, att kunna lyfta varandra.

Sveriges ekologiska ostkarta

Ostkartan har lanserats inom kampanjen Känn Lugnet för att fler ska få upp ögonen för mångfalden av ostar som finns i Sverige.

Bakom kampanjen Känn Lugnet står Organic Sweden och Ekologiska Lantbrukarna i samarbete med Föreningen Sörmlandsäpplen.

Kampanjen finansieras med EU-stöd.

25 osttillverkare finns utplacerade på ostkartan.

Källa: https://kannlugnet.organicsweden.se/ekologiska-ostkartan/

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.