Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I brevet till regionen kräver de 932 blivande sjuksköterskorna att minimilönen höjs till 30 000 kronor i månaden. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
I brevet till regionen kräver de 932 blivande sjuksköterskorna att minimilönen höjs till 30 000 kronor i månaden. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Sjuksköterskor i ultimatum till regionen: Vi vägrar jobba – om inte lönen höjs

Höj minimilönen till 30 000 kronor – och ge oss arbetsplatsintroduktion i minst en månad. Det skriver 932 sjuksköterskestudenter i ett kravbrev till regionen. Får de inte gehör blir någon anställning inte aktuell, skriver SVT.

De blivande sjuksköterskorna studerar vid olika universitet runtom i Västsverige. Nu går de samman och formulerar ett skarpt ultimatum till Västra Götalandsregionen.

Budskapet är att de inte tänker börja jobba inom regionens verksamheter om lönen inte höjs, och om arbetsmiljön inte förbättras.

– Vi har alternativ, det är det regionen inte inser. De räknar med att vi ska komma ut, så vi hoppas att vi kan vara många och stå på oss så att villkoren förbättras, säger en av studenterna till SVT.

Regionens svar: ”Fullt rimliga krav”

Regionen å sin sida menar att man jobbar med frågor som dessa sedan ett antal år tillbaka. Samtidigt kan pandemin, och de omstruktureringar den fick som följd, ha påverkat det arbetet.

– Det är fullt rimliga krav. Det är någonting som vi jobbar med och vi har jobbat med ganska länge och som vi kommer fortsätta att jobba med, säger Linn Brandström, (M), ordförande i regionens personalutskott till SVT.

Vanligtvis garanterar regionen ett kliniskt basår till nyutexaminerade sjuksköterskor. Det har dock vissa gått miste om på grund av pandemin. Samtidigt har lönerna i just Västra Götalandsregionen halkat efter, i jämförelser med andra delar av landet.

– I år har vi en satsning på 235 miljoner för att förbättra lönerna för de som ligger under rikssnittet. Där ibland sjuksköterskorna, säger Linn Brandström till SVT.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.