Ranrikegården
Ranrikegården Bild: Jacob Humlén

Sju boende på ett äldreboende smittade av covid-19

Återigen har covid-smitta tagit sig in på ett äldreboende i Kungälv. I dagsläget är sju boende smittade på Ranrikegården.

ANNONS

I början av pandemin våren 2020 spred sig covid-smittan på många äldreboenden i kommunen och det infördes nationellt besöksförbud som skulle sträcka sig till oktober 2020.

LÄS MER:Besöksförbud på äldreboenden

LÄS MER:Tillfälliga besöksförbudet hävs på äldreboendena

LÄS MER:Sju smittade på äldreboende i Kode

Nu har den nya varianten omikron tagit grepp om samhället och smittan sprids med en rasande fart. Och återigen har smitta tagit sig in på ett äldreboende i Kungälv.

– Det är på Ranrikegården där vi även har åtta boende som är smittade, säger Lena Arnfelt, sektorchef för trygghet och stöd.

– De har lindriga symptom och utifrån att det är covidsmitta och att den är väldigt smittsam så agerar vi utifrån de rutiner och handlingsplaner vi har.

Senare under eftermiddagen, efter lunch, uppgav Lena Arnfelt att det är sju som är smittade.

LÄS MER:Nytt rekord i antal smittade – och för antal testade i Kungälv

Vistas i sina lägenheter

Hon säger att de drabbade får vistas i sina lägenheter och har begränsats i sin sociala kontakter. Alla drabbade ska ha fått tre doser av covid-vaccin.

– De har tre doser. Vi var ute tidigt med att vaccinera alla på våra äldreboenden.

Enligt Lena Arnfelt är det inget annat äldreboende i kommunen som är drabbat.

I dagsläget råder inget besöksförbud på kommunens äldreboenden men besökare ska ha munskydd och får inte vistas i boendenas allmänna ytor. (Se faktaruta)

LÄS MER:Så tog sig coronasmittan in på äldreboenden

Om du ska besöka någon på kommunens äldreboende gäller följande för besökare:

  • Du ska vara helt frisk och symtomfri vid besöket. Håll god handhygien.
  • Det är besökstid måndag till söndag mellan klockan 10 och 19. Det är bra om du ringer innan ditt besök så att personalen vet att du ska komma.
  • Vid besöket kan ni vistas i lägenheten eller utomhus, men inte på boendets allmänna ytor.
  • Du måste ta på munskydd när du går in på boendet och ha det på när du vistas i lokalerna, i lägenheten avgör hyresgästen om besökare ska använda munskydd.
  • Varje besökare behöver lämna namn och telefonnummer, detta för att vi ska kunna smittspåra om smitta bryter ut på boendet.

Källa: Kungälvs kommun

ANNONS