Sista tagningen av Ronja Rövardotter på Bohus fästning

Inspelningen av serien Ronja Rövardotter på Bohus fästning är på sluttampen. I sista stund fick KP äntligen kika in en stund bakom kulisserna.

ANNONS
|

Produktionskoordinatorn Martynas från Litauen dyker upp på utsatt tid utanför Fars hatt för att ta med KP innanför murarna och visa runt på inspelningsplatsen.

I fyra veckor har inspelningarna av Viaplays nytolkning av Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter pågått inne på Bohus fästning. Efter mängder med telefonsamtal och påtryckningar från ihärdiga kollegor har vi äntligen fått grönt ljus och får vara med en stund under de allra sista tagningarna. Men det känns som att festen är över. Scenen som spelas in när KP är på besök är förlagd till en lång rökig gång med några hästar i förgrunden och fotografering är tillåten endast mellan tagningarna.

ANNONS

Några skådespelare eller regissören själv ser man däremot inte röken av, bara väntande medarbetare som står och stampar i snön med kaffemuggar i händerna. Actionbilder och några ord från skådespelarna är alltså inte att tänka på. Men vi fick ändå följa med bakom kulisserna och se vad som pågår inne på fästningen och på det som kommer att bli en av Viaplays allra största satsningar.

Kort om produktionen

Serien om Ronja Rövardotter kommer att sändas på Viaplay med premiär i slutet av 2023. Tolv avsnitt spelas in i och visas i två säsonger.

I rollistan finns bland andra Pernilla August, Johan Ulvesson och Sverrir Gudnason.

Pernilla August spelar byns borgmästare, en helt ny karaktär i serien. Så här berättade hon om sin medverkan i en intervju med TT tidigare i år.

– Det är en liten men viktig roll. Rövarna tar köpmännens grejer, då är det upp till borgmästaren att fixa nya fogdar, som ska ta rövarna, har Pernilla August tidigare berättat i en intervju med TT.

Johan Ulvesson spelar Skalle-Per och har, precis som Allan Edwall i Tage Danielssons film, utrustats med en flintskalleperuk. Han tycker att serien är en spännande satsning, har han sagt till TT.

– Det är lite blinkningar till sådant som "Game of thrones". Längden gör att man kan gå in mer på detaljer, det är mer noggrant. Tage Danielssons film var lite av folklustspel, det var mycket lättsamt och skojfriskt. Det här är mera nedtonat och psykologiskt gestaltat.

Första säsongen regisseras av Lisa James Larsson (En kunglig affär) och manuset har Hans Rosenfeldt skrivit. Produktionen av Ronja Rövardotter sker i nära samarbete med Astrid Lindgren AB, som förvaltar alla rättigheter till författarens verk.

LÄS MER:Brand på Bohus fästning

LÄS MER:Här finns spökhusen i regionen – huvudlös hund på Marstrand

LÄS MER:Bohus fästning blir Mattisborgen i nya Ronja-serien

ANNONS