Från vänster ser vi Linnea Olsson, Sofia Lindstedt, Emma Gardtman, Josefin Eklöf, Calle Gillholm, Erik Andersson och Albert Bjerner.
Från vänster ser vi Linnea Olsson, Sofia Lindstedt, Emma Gardtman, Josefin Eklöf, Calle Gillholm, Erik Andersson och Albert Bjerner. Bild: Moa Haltorp

Simskolan i Sundhammar fyller tio år: ”Det här är att ha jätteroligt”

Som 17-åring startade Linnea Olsson simskola i Sundhammar. Nu har det gått 10 år sedan dess och hennes simskola verkar vara ett vinnande koncept.
– Simskolan är inte jobb på det sättet, det här är att ha jätteroligt, berättar Linnea Olsson.

ANNONS

Simskolan i Sundhammar har funnits länge, men i olika regier. När Linnea Olsson började som simlärare drevs simskolan via Röda Korset. När de var tvungna att lägga ner startade 17-åriga Linnea sin helt egna verksamhet. I år fyller hennes simskola 10 år.

Linnea är idag 27 år och jobbar i Halmstad som mellanstadielärare. Varje sommar kommer hon tillbaka till Kungälv för att driva simskola.

När Röda Korsets simskola lades ner var Linnea 15 år och i full färd att ta guldmagistern. Där och då tog hon saker i egna händer, gjorde klart det prestigefyllda märket och utbildade sig till simlärare för att starta upp verksamheten igen.

ANNONS

– Det var en så naturlig del av sommaren med simskola. Så jag tänkte inte så mycket, det enda jag tänkte var att om ingen annan tänker göra det så får väl jag göra det, säger Linnea Olsson.

Linnea Olsson hjälper en elev att öva på ett baddarmärke.
Linnea Olsson hjälper en elev att öva på ett baddarmärke. Bild: Moa Haltorp

Första sommaren var det var mycket administrativt att ta tag i. Simskoleverksamheten var inget problem, den visste hon hur hon skulle sköta. Men hon fick lära sig bokföra och allt som hör till ett företag och sedan dess har det rullat på.

Företaget hon driver heter Simskolan Snygga Bentag. I år är det 75 elever i simskolan och det har aldrig varit några problem att hitta simskoleelever.

– Det har aldrig varit några problem, folk har alltid velat komma. Sedan är det kallt ibland, men det är svårt att styra över, säger Linnea.

Innan varje lektion samlas barnen och simlärarna för att gå igenom vad alla ska göra för dagen. På bilden ser vi Bill Hellström i våtdräkt och Simlärare Albert Bjerner.
Innan varje lektion samlas barnen och simlärarna för att gå igenom vad alla ska göra för dagen. På bilden ser vi Bill Hellström i våtdräkt och Simlärare Albert Bjerner. Bild: Moa Haltorp

De elever som ingår i simskolan är både de som lär sig att simma, samt de som endast vill ta märken.

– Vi gör helt enkelt så att om två stycken behöver träna på längddykning, då går man iväg med en simlärare. Behöver man träna ryggsim går man iväg med en annan simlärare. Det man behöver träna på för dagen, det gör man, berättar hon.

Det är fjorton barn i varje grupp och det finns sju simlärare på plats. Därför får barnen väldigt individanpassade lektioner, förklarar Linnea. Alla simlärare, förutom Linnea, kommer från kommunen som hjälpt Linneas simskola med att bidra med feriearbetare.

De yngre barnen stannade vid bryggan och tränade på att simma, doppa och hoppa.
De yngre barnen stannade vid bryggan och tränade på att simma, doppa och hoppa. Bild: Moa Haltorp

Tre av hennes simlärarkollegor råkar också vara gamla elever till Linnea Olsson.

Linnea har alltid längtat efter att komma tillbaka till Kungälv på somrarna. Hon vill ha närheten till havet samtidigt som hon brinner för att fortsätta sin simskoleverksamhet. Hon berättar att det inte är som hennes heltidsjobb som lärare, detta är någonting annat.

– Simskolan är inte jobb på det sättet, det här är att ha jätteroligt. Det administrativa är en sådan liten del av allt det roliga så det gör ingenting.

De äldre barnen gick lite längre bort på klipporna och tränade på längddyk, alltså att kunna simma långt under vattnet.
De äldre barnen gick lite längre bort på klipporna och tränade på längddyk, alltså att kunna simma långt under vattnet. Bild: Moa Haltorp

Linnea Olsson förklarar också vikten i att lära sig simma utomhus. I en bassäng står vattnet oftast ganska stilla, men i havet får man lära sig om flora, fauna och hur man simmar i vågor. Hon menar också att det går snabbare att lära sig simma där man inte bottnar.

– Det är enklare och det går snabbt att lära sig utomhus. Om någon är vattenrädd till exempel, och man övar på att doppa huvudet 40 minuter en gång i veckan i en bassäng så går det mycket långsammare än att öva varje dag, som vi gör här.

Linnea Olssons plan är att fortsätta med simskolan i Sundhammar tills hon tröttnar.

– Det är ganska långt kvar tills dess, säger hon.

En annan elev ville testa sina crawlkunskaper på väg tillbaka till stegen.
En annan elev ville testa sina crawlkunskaper på väg tillbaka till stegen. Bild: Moa Haltorp
ANNONS