Sillens helg i Marstrand vill lyfta fiskens dåliga rykte

Äcklig, billig och bara duglig till djurfoder. Idag är den svenska sillen ouppskattad av både folk och livsmedelsindustri. Marstrands Sillens helg vill visa motsatsen: 4-5 juni firas sillen som kulturbärare. Och forskning visar att fisken kan vara framtidens mat.

ANNONS
|

Helgen erbjuder aktiviteter som efter tio år blivit traditionsenliga: en musikmarsch med Kungälvs blåsorkester, utställningar, föreläsningar, samt det populära sillracet. Där får besökare provsmaka och rösta fram en vinnare bland restaurangernas inläggningar.

Målet med helgen har alltid varit detsamma: Att fira sillen som kulturbärare, och uppmärksamma Marstrand som sillcentrum.

– Marstrand var ju navet i sillhandeln på 1700- och 1800-talet. Vi exporterade sill över hela världen. Fiskproducenter vann guldmedaljer på olika världsutställningar och matmässor med den svenska sillen.

Arrangören: ”Sill har fått en dålig stämpel”

Sillens helg-arrangören Janeman Segerström har själv rest till flera länder – bland annat Tyskland, Kina och USA – och marknadsfört den svenska sillen. Alla säger att den smakar fantastiskt gott, berättar han.

ANNONS

Men han är medveten om att många inte känner igen sig i hans entusiasm för fisken. Det är inte ovanligt att folk kommer till Sillens helg och känner motstånd för sill. Majoriteten har dock ändrat sig när de lämnar evenemanget.

– Sill har på något sätt fått en dålig stämpel, att det är billigt och äckligt. Men man kan man använda den på fantastiska sätt.

Sillens dåliga stämpel gör att den är dåligt utnyttjad som livsmedel. Idag går 85% av sillen och över 95% av skarpsillen till fiskmjöl som används i foderproduktion i Danmark.

– Så får de två kronor kilot för den sillen. Då tömmer man havet på en fantastisk produkt. Jag blir ju upprörd! Och så svälter halva jordens befolkning. Nej, man ska ta hand om den råvaran på ett mycket bättre sätt – se till att folk äter mer sill, säger Janeman Segerström.

Professorn: ”Fantastisk proteinråvara”

Det är inte bara Sillens helg som vill höja sillens status som kost. Efter år av pandemi och kriget i Ukraina har Sverige börjat se över sin självförsörjning av livsmedel. Med stöd av regeringen och Jordbruksverket utreder en grupp på Chalmers hur sillen kan användas bättre. Arbetet leds av Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap som sedan nittiotalet fokuserat på just sill. Hon säger att det är tragiskt att sillen är så underutnyttjad.

– Den har en helt enastående näringsprofil, och det är en svensk råvara så länge vi pratar om den sillen som är fångad i våra svenska vatten med svenska båtar. Och om man lägger samman dess låga klimatpåverkan och höga näringsdensitet så är sillen och skarpsillen allra bäst jämfört med många andra proteinkällor.

Klimatpåverkan och näringsinnehåll på animaliska livsmedel. Från Svensk Fisknäring Nr. 3 2021, baserat på projektet SeaWin samt Hallström med flera, 2019.
Klimatpåverkan och näringsinnehåll på animaliska livsmedel. Från Svensk Fisknäring Nr. 3 2021, baserat på projektet SeaWin samt Hallström med flera, 2019.

Sillen är därför ett mycket bra alternativ för folk som vill äta klimatsmarta proteinkällor, menar Ingrid Undeland.

– Många verkar tro att om man ska äta klimatsmart så måste det vara veganskt. Men det är ganska tokigt att fokusera så hårt enbart på importerat sojaprotein och sojabaserade vegobollar när man har en alldeles fantastisk proteinråvara som är svensk och inte är fullt utnyttjad.

Hennes forskning har bland annat byggt på att få fram en färs gjord på sillens innerfilé, den del som idag sitter kvar på ryggbenet när resten av filén skurits ut. Den har testats i form av burgare på skolor i Munkedal och Göteborg, och fått positiv respons.

Janeman Segerström berättar att han smakade på sillburgare för tio år sen, men att den var ”så fruktansvärd”. Den nya sillburgaren tror han däremot på, och den kommer finnas att köpa under helgen.

– Jag skulle vilja ha sill som en världsprodukt! Den kan göda miljontals människor. Mitt mål är ändå att upplysa fler människor om att sillen kan smaka fantastiskt gott, säger Janeman Segerström.

Vad är Sillens helg?

Varje år arrangerar restauranger på Marstrand Sillens helg. Besökare köper ett sillpass och får provsmaka och rösta fram en favorit bland restaurangers inläggningar, höra gourmet-kockars rekommendationer, eller själva ställa upp och tävla.

– Om man är en fena på att lägga in sill själv så kan man lämna in den, och så är det en jury som går igenom förslagen och väljer den tycker är godast. Så blir man utsedd till sillkung eller silldrottning, får en liten statyett och ett diplom, säger Janeman Segerström.

ANNONS