Sparråshallen är den senast byggda idrottshallen i Kungälv.
Sparråshallen är den senast byggda idrottshallen i Kungälv. Bild: Anna Hedlund

Sex nya idrottshallar på gång i kommunen

Flera nya idrottshallar är på väg att byggas runt om i kommunen. Kärna, Diseröd och Kode står på tur.
– Det är väldigt positivt. Det har varit en konstant brist på anläggningar, säger Sven Åke Berglie, ordförande i idrottsrådet.

ANNONS

Som KP skrev i förra veckan är en ny idrottshall i fullformat på gång i Kärna. Hallen väntas stå klar nästa sommar. Det är den första nya idrottshallen som byggs i kommunen sedan Sparråshallen kom till 2017.

Näst på tur står en hall i Diseröd.

– Den kommer att vara klar under 2023, enligt den tidplan vi har nu, säger Rickard Holmgren, projektledare på kommunen.

Efter den är det sannolikt Kodes tur att få en ny idrottshall.

– Kode står näst på tur, men det hänger på politikerna var den kommer att hamna, säger Rickard Holmgren.

ANNONS

På sikt kan det också bli en ny hall vid Strandskolan och Willys på Komarken.

– En idrottshall tas med i detaljplanen där, men när den kan börja byggas vet jag inte. Den ska i så fall ersätta gamla idrottshallen, säger Rickard Holmgren.

Samtidigt planerar kommunen för en hallarena vid Yttern, som utöver nya isytor, simhall med mera, ska innehålla två till tre idrottshallar.

Idrottsrådet, som representerar idrottsföreningarna i Kungälv, tycker såklart det är positivt med nya hallar.

– Det är brist på idrottshallar generellt, så varje idrottshall som tillkommer är bra. Men vi har inte riktigt klart för oss än vad det betyder, säger Sven Åke Berglie, ordförande i rådet.

Han menar att det fortfarande finns saker att lösa efter att nya hallar står klara.

– Stora klubbar som handbollen och innebandyn behöver vara i flera hallar, som inte får ligga för långt ifrån varandra, för klubbarna har inte råd att dubblera utrustningen. Speciellt handbollen har påpekat det här, säger Sven Åke Berglie.

En av fördelarna med idrottshallar ute i kommundelarna är att de kan nyttjas av skolorna dagtid, menar Sven Åke Berglie.

– Det finns kanske inte tillräckligt med föreningar i Kärna eller Diseröd för att täcka alla kvällar, så lite grann får nog klubbarna tänka sig att åka också. Sedan kan det ju också finnas andra typer av föreningar som vill vara där, pensionärsföreningar, folkdanslag, vad vet jag, säger Sven Åke Berglie.

Är det stor brist på tider för just inomhusidrotter?

– Man såg ju vad som hände när de fick stänga Sparråshallen, det blev problem med en gång för klubbarna. Sedan kan det också finnas sporter som kan växa när det kommer nya hallar, som basketen, till exempel.

Med de nya idrottshallarna och en hallarena vid Yttern, är ni ikapp då när det gäller tider?

– Det vet vi inte än. Logistiken är en sak som måste lösas, så att föreningarna inte behöver ha dubbla uppsättningar redskap. Det är ett pussel i sig att lösa.

ANNONS