Styrkeledaren på Bohusräddningstjänstförbund, Åsa Johannson visar hur man utför HLR på små barn. Sex av tio vuxna vet inte hur man ska göra.
Styrkeledaren på Bohusräddningstjänstförbund, Åsa Johannson visar hur man utför HLR på små barn. Sex av tio vuxna vet inte hur man ska göra. Bild: Moa Haltorp

Sex av tio vet inte hur man utför HLR på barn

I sommartider är många människor i rörelse och vädret bidrar till fina dagar på stranden. Men hur vet man om någon drunknar? Hur märker man det? Och ska man vara rädd för att starta hjärt- och lungräddning, HLR?

ANNONS
|

Drunkningar är den vanligaste dödsorsaken hos barn mellan ett till sex år, enligt en ny undersökning som gjorts av försäkringsbolaget Trygg Hansa. Undersökningen visar också att sex av tio vuxna inte vet hur man utför hjärt- och lungräddning, HLR, på barn.

– Det är jätteviktigt att man har kunskap om hjärt- och lungräddning. Att upptäcka hjärtstoppet tidigt och starta HLR och larma är avgörande. Vid hjärtstopp på barn skall man starta med fem inblås och utföra HLR i cirka en minut innan man larmar. Vid hjärtstopp på vuxna är det av vikt att få en hjärtstartare till platsen om möjligt, berättar styrkeledare och HLR-utbildare Åsa Johnsson på Bohus Räddningstjänstförbund, BORF.

ANNONS

Hur snabbt HLR påbörjas kan vara skillnaden mellan liv och död för ett litet barn. Men kunskapen om hur man livräddar ett barn är dålig.

– Just den forskningen att sex av tio vuxna inte vet hur man utför hjärtlungräddning på barn gäller i Sverige, men ser man till drunkning är det den vanligaste dödsorsaken bland barn världen över, säger Åsa Johnsson.

Åsa Johansson berättar att man ska hålla i under hakan på personen man gör inblås på, för att skapa fria luftvägar.
Åsa Johansson berättar att man ska hålla i under hakan på personen man gör inblås på, för att skapa fria luftvägar. Bild: Moa Haltorp

Hjärtstopp i samband med drunkning beror ofta på syrebrist. En drunkningsolycka kan ofta gestaltas i film och TV som livlig. Ofta visas att en person som är nära att drunkna viftar på hjälp och skriker. Men verkligheten är en annan. Ofta sker drunkningar i tysthet och personen i fara har varken ork eller kraft att skrika.

– Det ser ut som att de klättrar på vattnet, och de stirrar ofta in mot land och har öppen mun och panik i ögonen. Det kan vara svårt att se, säger Åsa Johnsson.

Läs mer om hur man beter sig vid stranden på ett säkert sätt här.

Hon förklarar att om man ger sig ut för att kolla till något som ser misstänkt ut, ska man se till att själv inte utsätta sig för fara, samt ha något som flyter mellan dig själv och personen du räddar.

Ska man vara rädd för att starta HRL på en person?

– Det är en väldigt liten risk att man gör fel. Enligt Svenska rådet för hjärt- och lungräddning, så skadar man inte ett hjärta som slår även om man gör kompressioner. Det gör ganska ont, även om man gör kompressioner. Bröstkompressioner gör ont och är personen inte medvetslös kommer den troligen reagera genom att försöka få bort dina händer. Gör personen det är det ett tecken på liv.

Det tar ibland tid för räddningstjänst, som också åker på hjärtstopp, samt ambulans att ta sig till platsen. Därför är det viktigt att inte vänta utan att börja hjärt- och lungräddning direkt och sedan låta räddningspersonalen ta över när de kommit fram.

– Det som verkligen räddar liv, det är de som gör något på plats direkt, säger HLR-utbildare Åsa Johnsson.

Hur du utför hjärt- och lungräddning på vuxna:

Hur du utför hjärt- och lungräddning på barn:

ANNONS