Arkivfoton
Arkivfoton Bild: Kustbevakningen

Seglade hem från Marstrand – döms för sjöfylleri

Kompisgänget firade midsommar i hamnen på Marstrand. Men när ordningsvakterna bad dem sänka musiken på natten blev de irriterade och bestämde sig för att segla hem – fem på morgonen och långt ifrån nyktra. Nu döms en av dem för sjöfylleri.

ANNONS

Tidigt på morgonen, vid 04.30-tiden, på midsommardagen fick Kustbevakningen ett tips från polisen om att en segelbåt med tre män ombord hade lämnat hamnen i Marstrand. Männen skulle enligt uppgift vara påtagligt berusade.

Kustbevakningen, som körde från Öckerö kommun, får syn på segelbåten sydost om Marstrand, väster om Kovikshamn. Då går segelbåten för motor och girar betänkligt. Personalen på Kustbevakningen observerar båten en stund och ser att båten styrs underligt, ”som om det är en berusad person som kör”.

Lämnat för att vakterna var jobbiga

Kustbevakningen kör upp längs båten och bogserar in den i hamnen i Kovikshamn.

Personalen pratar då med två av männen ombord och de berättar att de haft en trevlig kväll men att vakterna varit jobbiga i och med att de bett dem sänka musiken och därför hade männen bestämt att de skulle lämna Marstrand tidigt på morgonen.

ANNONS

De uppger att de inte sovit under natten utan att de var vakna och sedan lämnade hamnen. Tanken var att gå den 23 nautiska mil långa vägen hem till hemmahamnen i Göteborg.

Ingen av männen hade flytväst när Kustbevakningen kom i fatt dem och i sittbrunnen hittade personalen flera tomma ölburkar, mousserande vin-flaskor och champagne-flaskor.

1,42 promille

Den tredje mannen, den som Kustbevakningen observerade körde båten, togs med till en polisbåt där han fick blåsa i polisens bevisinstrument. Där och då, en timme efter att de lämnat Marstrands hamn, hade mannen 0,71 milligram/liter alkohol i blodet. Omvandlat till promille blir det 1,42 promille.

Mannen, som är i 20-årsåldern, förhördes av Kustbevakningen och fick sedan ta bussen in till Göteborg.

Nu döms han mot sitt nekande för sjöfylleri. Han har under tingsrättsförhandlingen berättat att det var en av de andra som körde för att den mannen ska ha varit nyktrast av de tre männen ombord.

Tingsrätten anser dock att det är ställt utom allt rimligt tvivel att det var den nu dömde mannen som körde båten. Mannen döms till 80 dagsböter om 50 kronor, 4 000 kronor.

ANNONS