markarbeten
Schakten utanför Kastellegårdsskolan gapar öppna medan kommunen inväntar godkända vattenprover. Bild: Kajsa Asp Jonson

Segdraget vattenledningsbyte vid Kastellegårdsskolan

Sedan fyra månader tillbaka gapar flera öppna schakt utanför Kastellegårdsskolan. Enligt skyltarna på platsen finns det ingen plan för när arbetet ska vara klart.
– Vi inväntar godkända vattenprover, berättar Agne Mårtensson, projektledare på Kungälvs kommun.

ANNONS
|

De gamla rören i gjutjärn som försörjer områdena kring Kärna och Tjuvkil med dricksvatten är bitvis uttjänta och kapaciteten dålig. I april påbörjade kommunen därför arbetet med att ersätta rören på en del av sträckan. Skyltarna vid schakten utanför Kastellegårdsskolan berättar att arbetet tog sin början redan 25 april men på senare tid verkar det ha gått i stå.

– De nya rören var på plats redan i juni, men de vattenprover vi tagit har inte blivit godkända, berättar Agne Mårtensson. Innan vi kan fylla igen schakten måste vi veta att kvaliteten på vattnet är ok.

Räcker med lite lera

I början av juni skickades de första vattenproverna på analys och varför de blev underkända kan inte Agne Mårtensson svara på.

ANNONS

– Det krävs inte mer än att lite lera hamnat i röret för att vi ska få röd flagg, förklarar han. Nu har vi renspolat ledningen och klorerat den på nytt och nu tror vi att vi börjar komma till rätta med problemet.

Det krävs två godkända prov med en veckas mellanrum för att vattnet ska betraktas som tjänligt. Prov nummer ett tas 31 augusti och om det blir godkänt tas prov nummer två den 7 september.

Så snart vattnet är ok ska röret kopplas på på det kommunala vattenledningsnätet och förutom Kärna och Tjuvkil blir det även anslutningar till Kastellegårdsskolan, förskolan och Ytterbyhemmet. Först när detta är klart kan schaktet fyllas igen.

– Vi får svar på prov nummer två den tolfte september. Jag håller alla tummar jag har för att proverna ser bra ut, säger Agne Mårtensson.

ANNONS