Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Andreas Rönning, ordförande i Kode scoutkår, hade helst velat ha kvar verksamheten där den ligger idag.  Bild: Kristian Johansson
Andreas Rönning, ordförande i Kode scoutkår, hade helst velat ha kvar verksamheten där den ligger idag. Bild: Kristian Johansson

Scouterna måste flytta - vet ännu inte vart

Kommunen har beslutat att bygga skola i Kode där scoutstugan står sedan 1986. Vart scouterna ska ta vägen i stället är inte klart.
– Är det någon som har en passande markplätt får de gärna höra av sig, säger ordförande Andreas Rönning.

Efter många turer beslutade politikerna innan sommaren att den nya skolan i Kode ska byggas på det som har kallats läge M, där Kode scoutkår har sin stuga idag.

– Vi kommer att få flytta på oss och vi kommer att få ekonomisk hjälp av kommunen till detta. Så mycket mer än så vet vi inte än. Men vår största önskan är att få vara kvar på den plats vi idag har, säger Andreas Rönning, ordförande i Kode scoutkår, som i dagsläget har cirka 130 medlemmar, men väntar fler nu när höstsäsongen drar igång.

Klubben har än så länge haft möte med kommunalrådet Miguel Odhner (S) och kommundirektör Haleh Lindqvist. Men vart flyttlasset går vet man alltså inte än.

– Vi har fått en karta från kommunen där de har visat vilka tomter de äger och som skulle kunna vara intressanta för oss. Vi har också lagt ut en krok på vår facebook-sida om att vi söker en bra plats att vara på, säger Andreas Rönning.

Klart är att scouterna inte vill klumpas ihop med den nya skolan.

– Vi vill inte samsas i skolmiljön. Det är inte vår rätta miljö att driva aktivitet.

Det var ingen plats som lockade bland de kommunen hade på kartan?

– Det var ingen plats som var helt självklar när vi tittade på det. Det vi vill ha är närheten till skogen på det sättet som vi har idag, och sedan ska det vara någorlunda enkelt att ta sig dit, säger Andreas Rönning.

Andreas Rönning, ordförande Kode scoutkår. Bild: Kristian Johansson
Andreas Rönning, ordförande Kode scoutkår. Bild: Kristian Johansson

Frågan om var den nya skolan ska ligga såg länge ut att stå mellan läge C på slätten och läge L intill nuvarande Kode skola, men till slut blev det ändå läge M.

– Vi visste tidigt att M var med i spekulationerna, men det kändes som att vi låg lite vid sidan av. Sedan blev det plötsligt en helomvändning och lite av ett antiklimax för oss. Många medlemmar tycker att det är jättetråkigt. Men man kan också se det som att det här kan vara en möjlighet till något ännu bättre. Vi vill inte heller stå emot Kodes utveckling. Det vi reagerade mest på var bristen på information. Det har jag tagit upp med Miguel Odhner, säger Andreas Rönning.

Kanske kan det vara en tröst för många medlemmar att själva scoutstugan kommer att följa med i flytten.

– Huset är byggt 1986 av ledare och föräldrar. Det ska vara möjligt att flytta huset, så det ska följa med, säger Andreas Rönning.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.