Scouterna jobbar för hjärtstartare i Kärna

Kärna är lite av ett svart hål när det gäller hjärtstartare, men nu ska det bli ändring på det. – Målet är att få upp en hjärtstartare vid Gulf-tappen lagom till Alla hjärtans dag, säger Niklas Lindén.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Niklas är Kärnascouternas projektledare för insamlingen, som startade för några veckor sen.

– Det här är en plan som har funnits i mitt huvud i flera år men aldrig blivit realiserad tidigare. I samband med att jag gick en uppfräschningskurs i hjärt-och lungräddning på jobbet, tänkte jag att nu måste det bli av, berättar Niklas Lindén som själv är sms-livräddare.

– Hamnar man här ute är man väldigt ensam utan tekniska hjälpmedel, konstaterar han.

Lysande idé

Eftersom Niklas känner Gulf-tappens ägare Christer Karlsson, gick han dit och frågade om det var okej att sätta upp en hjärtstartare på utsidan.

– Jag tyckte att det var en lysande idé så jag tackade ja på stående fot, berättar Christer Karlsson, som är glad om han som företagare kan hjälpa till att rädda liv på det här sättet.

– Vi har faktiskt haft flera incidenter under åren och vid ett par av de tillfällena hade en hjärtstartare varit på plats, säger han.

Än så länge har Kärnascouternas insamling resulterat i drygt hälften av vad som skulle behövas för att kunna köpa in en hjärtstartare med tillbehör.

– Så här långt har en massa privatpersoner och lokala företag gått in med pengar, men vi skulle behöva 6-7000 kronor till, säger Niklas Lindén som fortfarande hoppas och tror att hjärtstartaren ska komma upp till Alla hjärtans dag 14 februari.

– Med lite god hjälp ska det nog gå, det är jag helt övertygad om, säger han.

Katarina Berg

0303-20 68 28

Hjärtstartare

Varje år drabbas cirka 10 000 personer av hjärtstopp. Omkring 600 räddas.

Scouternas hjärtstartare kommer att placeras vid Gulf-tappen i Kärna. Den blir då tillgänglig dygnet runt.

Insamlingen till hjärtstartaren genomförs ideellt som en del av scoutmetoden Lokalt och globalt samhällsengagemang.

ANNONS