Såsdrottningen från Kungälv vann Kockarnas kamp

Louise Johansson från Kungälv är vinnaren av Kockarnas kamp 2022 efter en nervkittlande duell med Albin Edberg. En trerätters meny med havskräftor och råbiff, toppad med en sagolik mandelkaka som dessert, ledde fram till vinsten.
– Det här är inte sant. Det känns sjukt att jag är en av dem som har vunnit Kockarnas kamp, säger Louise Johansson om vinsten.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Finalen bestod av två deltävlingar. I den andra och avgörande deltävlingen skulle en trerätters meny komponeras av råvaror som havskräftor, piggvar och biff.

Varje rätt bedömdes av en jury som bestod av tidigare utslagna deltagare. Det var jämnt mellan de två finalisterna både om förrätten och varmrätten. Endast en poäng skilde mellan Louise och Albin när den sista jurymedlemmen Adam Dahlberg skulle vända på sitt röstkort och visa upp det. När det var en röst på Louise jublade hon och guldkonfetti föll ner över henne.

– Det här är inte sant. Jag visste inte vart jag skulle ta vägen. Men nu behöver jag inte skaka mer för det har varit så mycket nervositet inför tävlingarna, säger Louise Johansson om känslan när det stod klart.

Mandelkakan blev vinstlotten

Som förrätt valde hon att servera en tartar. Hon berättar att hon själv inte lagar så mycket kött utan att hennes matlagning utgörs i första hand av vegetariskt och fisk och skaldjur. Trots att hon inte brukar laga så mycket kötträtter så är tartaren en av de rätter som hon blev mest nöjd med.

– Jag var nöjd med alla rätter men tartaren blev modern i sitt uttryck, säger Louise Johansson.

Men det var nog desserten som fällde avgörandet. Med en mandelkaka med brynt smör och mandelflan samt youghurtkräm vattnades det rejält i munnarna på juryn. Med smaker som berörde hela munnens palett så blev Louise korad till årets vinnare av Kockarnas kamp.

Louise Johansson – såsdrottningen från Kungälv

Louise tävlade många gånger i såsduellen. Det är ett moment för de två deltagarna som presterat sämst ifrån sig under veckans tävlingar. Men det var verkligen när det väl gällde som Louise var som bäst. Hon briljerade med fantastiskt goda såser och blev inofficiellt korad till ”såsdrottningen från Kungälv”.

– Jag tror min styrka i att göra såser är att jag vågar ta i med smak och har en bra balans mellan syra och sälta. Det handlar också om konsistensen. Mycket hänger på råvaran och hur jag vill att det ska kännas i munnen när man äter såsen. Jag vill att man bara ska vilja äta mer och mer, säger Louise Johansson.

Plankstekarna i Kungälv

Louise är från Romelanda. Under uppväxten började hennes smakresa och väg till kockyrket. Hon minns hur hon och en kompis ofta gick ut och åt plankstek. Det var en upplevelse och båda tyckte det var väldigt gott, säger hon. Ett annat matminne är hennes mammas spaghetti och köttfärssås som var var speciellt uppskattad hemma då hon kryddar på sitt speciella sätt.

Ett av Louise första arbeten var som kallis, kallskänka, på Melker Anderssons restaurang Fyran som låg på Gamla torget i Kungälv.

Men Louise har varit en vinnare i matlagning även tidigare. 2009 blev hon den första vinnaren i Sveriges mästerkock i TV4, och när hon kom hem efter den vinsten togs hon emot och hyllades av en stor folkmassa på gamla torget i till Kungälv.

Sveriges mästerkock Louise Johansson firades när hon kom hem till  Kungälv efter finalen.
Sveriges mästerkock Louise Johansson firades när hon kom hem till Kungälv efter finalen. Bild: Sven Arne Hag

Matlagningen gav lugn i finalen

Louise berättar att adrenalinpåslaget var så stort under tävlingarna i Kockarnas kamp så vid finalen fanns det knappt något adrenalin kvar, och det var därför hon skakade så mycket i den första deltävlingen i finalen. Speciellt i momentet där hon skulle öppna ostron. När det väl var dags för matlagningen så kände hon sig dock lugn.

– Äntligen ska man få använda sitt smaksinne och kreativitet. Så jag fick mycket energi av det, säger hon.

Albin är också en tuff motståndare säger hon. Rätterna skulle lagas under en mycket kort tid så planeringen var a och o. Louise betonar också att det gällde att inte ta sig vatten över huvudet. Det var snabba beslut och man var tvungen att få ut rätten på tid och det skulle smaka gott. Lägg inte så mycket tid på att tappa tid, som hon själv uttrycker det.

Vinsten har fortfarande inte sjunkit in

Nu när det gått ett halvår sedan inspelningarna ägde rum och hon hunnit smälta vinsten kan hon fortfarande inte förstå att hon vann.

https://www.kungalvsposten.se/nyheter/louise-från-kungälv-är-i-årets-kock-final-1.62320199

– Jag förstår det inte än idag att jag vunnit. Så otroligt glad. Jag är fortfarande tagen av vinsten. Trodde aldrig från början att jag skulle vinna, säger såsdrottningen Louise Johansson från Romelanda.

LÄS MER:Skenande priser på råvaror slår hårt mot Kungälvs restauranger

LÄS MER:Två nya restauranger öppnar på Västra gatan

ANNONS