Joakim Steen, sambon Violetta och sonen Elliott hoppas på att komma iväg till Rhodos under torsdagsmorgonen.
Joakim Steen, sambon Violetta och sonen Elliott hoppas på att komma iväg till Rhodos under torsdagsmorgonen. Bild: Privat

SAS-resenären från Ytterby: ”Vi måste hitta en resa”

Under måndagen kom beskedet att 900 SAS-piloter går ut i strejk. Beskedet gällde med omedelbar verkan och cirka 30 000 passagerare påverkas dagligen. En av dem som fått sitt flyg inställt är Joakim Steen som bor i Ytterby.

ANNONS
|

Joakim Steen skulle tillsammans med sambon Violetta och sonen Elliott åka på en charterresa till Rhodos. SAS-planet skulle lyfta på tisdagsmorgonen men som för många andra, ställdes flyget in på grund av pilotstrejken hos SAS.

Familjen hade valt att åka från Kungälv till Stockholm för att ta flyget från Arlanda. Anledningen är att de vill åka till ett specifikt hotell och charterresor flög bara dit från från Arlanda.

– Vi kände att det var värt att åka ända till Arlanda för att kunna åka till det hotellet vi ville, säger Joakim.

”Helt stum”

Under måndagen checkade familjen in på hotellet på Arlanda flygplats för att ha nära till flyget på tisdagsmorgonen när flyget till Rhodos var planerat att lyfta.

ANNONS

– Vi följde media och Swedavias hemsida hela tiden och när jag såg att plan efter plan ställdes in tänkte jag att det var kört. Man blev helt stum, säger han.

Familjens initiala reaktion var att strunta i resan helt och planera om semestern. Men efter bara några minuter insåg de hur gärna de ville åka.

– Vi bor i ett hotellrum på Arlanda med utsikt över landningsbanan och när sonen förstod att han inte skulle få flyga flygplan blev han helt förkrossad. Då kände jag att vi måste hitta en resa.

Boka på egen hand

Familjen fick beskedet att resebolaget avbokade hela resan till följd av strejken och pengarna ska betalas tillbaka. Familjen ringde då upp hotellet och bokade samma hotellrum på egen hand via telefon.

– Hon såg våra namn i datorn och reserverade rummet för oss direkt, det gick väldigt smidigt. Efter samtalet hade vi tur och hittade ett direktflyg med ett annat flygbolag enkel väg till Rhodos, det var en avbokning som gjorde att vi hade riktigt flyt, säger Joakim.

Joakim kontaktade även sitt försäkringsbolag för att få hjälp.

– Vi har fått bra hjälp och ska få ersättning för hotellnätter och för att vi tar ett flyg 48 timmar senare. All personal på Arlanda har också varit väldigt trevliga och förstående.

Joakim beskriver att stämningen på Arlanda var aningen kaosartad. Resenärer grät och var förtvivlade.

– Vi är så glada och hade sån tur att det löste sig till slut. Vi har planerat resan sedan april så vi hade blivit så ledsna om det inte blir av.

Hotellet där allt började

Anledningen till att familjen endast ville åka till ett specifikt hotell på Rhodos är för att det är på just det hotellet som Joakim och Violetta träffades för första gången.

– Det är lite som ett andra hem för oss eftersom vi har åkt dit några gånger genom åren, vi trivs väldigt bra där.

För nio år sedan var Joakim på semester på Rhodos med sin mamma och syster. På hotellet jobbade vid tidpunkten nuvarande sambon Violetta.

– Violetta jobbade med olika aktiviteter på hotellet och vi klickade nästan direkt. Några veckor senare åkte jag ner till henne igen. Sedan hade vi distansförhållande tills Violetta flyttade till Sverige.

Sommarens resa är familjens första sedan pandemin och treåriga Elliots första någonsin.

– Det känns så kul att vi nu ska åka till hotellet med vår lilla grabb, säger Joakim.

”Vågar inte hoppas”

Trots att flygresan är bokad och att planet ska lyfta tidigt torsdag morgon vågar Joakim Steen inte hoppas på att familjen kommer ta sig ner till Rhodos.

– Jag vågar inte tro på det till hundra procent förrän vi anlänt till hotellet. Då ska vi slänga oss i poolen och fira med en drink.

”Inget jobb alls om SAS går i konkurs”

Joakim berättar att han har delade åsikter om SAS pilotstrejk och att han upplever det svårt att förstå piloterna helt.

– När jag tänker mig in i piloternas situation så kan jag tänka mig att det inte är så roligt men jag tycker det är märkligt att sätta hela bolaget i en sån här sits, de har ju inget jobb alls om SAS går i konkurs. Är man inte nöjd med sin arbetsgivare får man väl byta jobb, säger Joakim.

LÄS MER:Kungälvsbornas tips om budgetaktiviteter i sommar

LÄS MER:Sluta lukta svett och öl – så undviker du myggen i sommar

LÄS MER:Skicka in din bästa sommarbild – tävla om fina priser

ANNONS