Alex Blomgren grillar korv till sig själv och de andra på samlingsplatsen vid Folkets park.
Alex Blomgren grillar korv till sig själv och de andra på samlingsplatsen vid Folkets park. Bild: Kristian Johansson

Samlingsplatsen har blivit populär – och stöket har minskat

Den nya platsen som gjorts i ordning för ungdomar vid Folkets park har varit välbesökt under sommaren.
– Det har blivit en riktig samlingsplats för ungdomarna, säger Lotta Sjöstedt från Tum.

ANNONS

Kommunen har under en längre tid försökt locka ungdomar att hänga på parkeringen nedanför Folkets park, istället för vid parkeringarna vid McDonald’s och Ica Maxi. Tidigare har ungdomarna varit lite svårflörtade, men i sommar har de hittat dit.

– Vi från trafik, gata, park på kommunen ledsnade lite när det inte föll i god jord, men då gjorde Tum (Trygga ungdomsmiljöer) en satsning istället, säger Jimmy Sandberg, som är parkeringsansvarig på kommunen.

I början av sommaren startade satsningen.

– Vi marknadsförde platsen och gjorde den lite mer attraktiv, säger Lotta Sjöstedt.

På platsen står en container med kylskåp. Det finns en grill och bänkar att sitta på. Det går att spela musik. Mötesplatsen har varit öppen i stort sett varje dag under sommaren, med fältare från Tum på plats hos ungdomarna.

ANNONS

– Det brukar vara i snitt 60 ungdomar som är här varje kväll. Det är lite svårt att räkna, för det är många som kommer och går, men så ungefär. Det är ungefär lika många killar som tjejer som kommer hit, säger Lotta Sjöstedt.

Alex Blomgren och Albin Nordbakk har varit stammisar på samlingsplatsen i sommar.

– De dagarna jag inte har varit här har jag varit bortrest, säger Alex, som har dragit med sig fler ungdomar till platsen.

– Jag sade att nu flyttar vi på oss. Och det brukar vara så att om några flyttar på sig så följer de andra med. Då var vi uppe i parkeringsgaraget vid Maxi, säger han.

Alex och Albin tar fram grillen och börjar grilla korv till ungdomarna som har samlats.

– Det är bra att det finns en grill. Lite då och då finns det också glass i frysen, säger Albin.

Samlingsplatsen har lockat i snitt 60 ungdomar varje kväll i sommar.
Samlingsplatsen har lockat i snitt 60 ungdomar varje kväll i sommar. Bild: Kristian Johansson

Andra ungdomar som KP pratar med tycker att det är ett stort plus att det finns gratis mat på samlingsplatsen, och för övrigt att det är mycket kaos och drama där, men att det är det å andra sidan överallt där ungdomarna träffas.

– Det är allmänt lugnare här än vad det är nere på Maxi, säger Albin.

Jimmy Sandberg tycker att det går att märka att problemet med ungdomar som hänger och stökar på andra parkeringsplatser har minskat något under sommaren.

– Det är lite tidigt att utvärdera än, men vi tycker att det här har varit lyckat. Vi tycker att vi börjar se en ljusning på andra platser, men samtidigt har vi fortfarande problem i Ytterby och i centrala Kungälv, säger han.

Den här platsen fångar inte upp alla ungdomar i kommunen?

– Nej det gör den ju inte. Vi tittar också på en permanent lösning och då är vi inte säkra på att just Folkets park är rätt ställe heller, säger Jimmy Sandberg.

Samlingsplatsen har dragit sig skaror av ungdomar varje dag under sommaren, men frågan är hur det blir i höst och vinter.

– Vi vet ännu inte hur det blir i vinter. Nackdelen är ju att det inte finns så mycket tak här, säger Lotta Sjöstedt.

Folkets park som ligger alldeles intill har inte haft så mycket verksamhet på senare på grund av corona. En dialog med parken har påbörjats om eventuellt samarbete framöver, men man har inte kommit så långt.

– Vi kan tänka oss att samarbeta med parken om ungdomarna vill, säger Lotta Sjöstedt.

ANNONS