Så tycker Kungälvsbor om gatubelysningen i el-kristider

Ska all gatubelysning i Kungälv vara tänd – eller går det släcka på vissa ställen för att spara pengar? Den frågan fick Kungälvsbor på stan.

ANNONS
|
Albin Johansson, centrala Kungälv.
Albin Johansson, centrala Kungälv. Bild: Camilla Walldán

– Det var en bra fråga. Jag tänker att det är skönt att det är upplyst om man går hem själv på natten, så det inte är mörkt överallt. Just för säkerhetens skull. Men på vissa ställen, där det inte behövs, kan man spara in på elen och släcka. Men man ska inte släcka ned helt. Belysning behövs på vissa ställen, det gör att folk känner sig trygga. Det är värt de pengarna, säger Albin Johansson.

Gunborg Bengtsson, gamla Komarken, Kungälv.
Gunborg Bengtsson, gamla Komarken, Kungälv. Bild: Camilla Walldán

– Jag tycker i alla fall att man ska dämpa ned belysningen lite. Det är för mycket belysning. Kommunen har lampor vid Sankt Halvardsgatan i gamla Komarken som ibland lyser hela dagen. Då tänker jag: ”Vad gör lyser de för?” Man får tänka på vilken tid vi lever i och inte ha det som förr. Själv sparar jag på lyset. Jag har bara tänt min tv på kvällen, säger Gunborg Bengtsson.

ANNONS
Alexandra Adriansson, centrala Kungälv
Alexandra Adriansson, centrala Kungälv Bild: Camilla Walldán

– Jag tycker det finns ställen man kan släcka ned på. Absolut. Varför står lamporna tända när klockan är nio-tio-elva på dagen? Det har jag sett att de gör. Det tycker jag är jättekonstigt – när man ska spara in på elen. När det är ljust ska man släcka ned överallt, säger Alexandra Adriansson.

Ullabritt Boustedt, centrala Kungälv.
Ullabritt Boustedt, centrala Kungälv. Bild: Camilla Walldán

– Det finns säkert ställen där man kan släcka ned tror jag. Men inte var som helst förstås, för det är mörkt på kvällarna. Men var vet jag inte. Hemma har jag tänt lite mysbelysning, det ska kännas tryggt. Men jag tänker mig för.

Tycker du Västra gatans julbelysning ska tändas som vanligt i år?

– Ja. Nu vet jag inte hur mycket den drar. Den kanske inte behöver vara tänd hela nätterna. Och inte på dagen. Men nog tycker jag det ska vara julbelysning – det är så tråkigt nu ändå.

ANNONS