Nyhetsbyrån Sirens statistik visar hur partierna i Kungälv presterat i kommunalvalen sedan 1973.
Nyhetsbyrån Sirens statistik visar hur partierna i Kungälv presterat i kommunalvalen sedan 1973. Bild: Edvin Bergström

Så har partierna presterat i kommunvalen – från 1973 fram till i dag

Väljarstödet för Socialdemokraterna och Centerpartiet har gått ner kraftigt sedan 1973. Det visar en genomgång av SCB:s siffror över kommunalvalen 1973-2018, som Nyhetsbyrån Siren har gjort.

ANNONS

Sedan 1973 har ett flertal partier tappat sina väljare till sina motståndare. I över 250 kommuner har förtroendet för Socialdemokraterna minskat drastiskt, på flera håll med drygt 30 procent. Och Kungälv är inget undantag.

1973 fick Socialdemokraterna närmare 37 procent av rösterna i Kungälv. I senaste valet landade den siffran på runt 25 procent.

– Tidigare var det vanligare att S eller något av de andra etablerade partierna hade egen majoritet i kommunerna. Men kommunfullmäktige har blivit mer splittrade, delvis beroende på att SD har kommit in och skakat om det politiska landskapet, säger Richard Öhrvall, statsvetare vid Linköpings universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

C sticker ut

Ett annat parti som det har gått nerför är Centerpartiet. I valet 1973 röstade lite mer än var fjärde person på dem men i det senaste valet var det enbart var trettonde person som sympatiserade sig med deras politik.

En genomgång av SCB:s siffror över kommunvalen 1973-2018, som Nyhetsbyrån Siren har gjort, visar hur kommuninvånarna röstat.
En genomgång av SCB:s siffror över kommunvalen 1973-2018, som Nyhetsbyrån Siren har gjort, visar hur kommuninvånarna röstat. Bild: Nyhetsbyrån Siren

S och C har tappat sina väljare som i stället har gått över till andra partier så som Kristdemokraterna och de mer lokala partier, exempelvis Utvecklingspartiet.

”Många har svårt att överleva”

I kommunerna har det blivit tydligt hur kraftigt Moderaterna och Sverigedemokraterna har vuxit sedan 1970-talet. Även röstdelning har blivit allt populäre de senaste decennierna. Med det menas att väljarna röstar på olika partier i kommunalvalet och riksdagsvalet.

– Enskilda frontfigurer kan påverka väldigt mycket och leda till att ett parti går väldigt bra i vissa kommuner, säger Richard Öhrvall.

En trend som är tydlig under 2000-talet är att allt fler lokala småpartier i kommunerna får mandat i de styrande församlingarna. Å andra sidan leder inte nödvändigtvis fler mandat till mer politiskt inflytande, enligt Öhrvall.

– Många av de här partierna satsar ofta stort på en aktuell fråga och har svårt att överleva i längden, säger han.

LÄS MER:Gasa eller bromsa? Politikerna svarar på tre frågor om bostadsbyggandet

LÄS MER:Alvira om att jobba i vallokalen: ”En ära”

ANNONS