Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så mycket höjs din hyra

Förhandlingarna kring den årliga hyreshöjningen är klara. Hur ser det ut i Kungälv jämfört med resten av landet?

Nu är årets hyresförhandlingar avslutade och Hem och Hyras sammanställning över hyresökningarna runt om i landet visar att Kungälv följer normen.

För hela landet ligger genomsnittshöjningen på 1,32 % och man ser ett liknande genomsnitt även Kungälv. I Kungälv är dock högsta och lägsta höjningarna betydligt mindre extrema. Landets högsta höjning sker i Ovanåker där en hyresvärd höjer sina hyror med 3,37 procent. Samtidigt är det flera hyresvärdar runt om i landet som valt att helt strunta i att höja hyrorna i år.

Kungälv följer även trenden att de allmännyttiga bolagen i snitt ökat sina hyror mer än de privatägda. Här toppas listan av Förbo och Kungälvsbostäder som båda förvaltar allmännyttan.

Förbo 1,65%
Stift Kungälvsbostäder 1,50%
Balder Kungälv 1,14%
Fastighetsägarna 1,00%

LÄS MER: Hyreshöjning långt under Kungälvsbostäders bud

Förbo är det bostadsföretag i Kungälv som höjer hyrorna mest. Veronica Sundbergh, Marknadsansvarig på Förbo säger att det beror på att kostnaderna för underhåll av deras bostadsbestånd är något som de inte kan påverka och där med krävdes den höjning de fick igenom.

”En mycket stor del av beståndet är byggt under 70- och 80-talet och genomgår, eller kommer att genomgå, en omfattande renovering. Vi verkar i fyra kommuner där taxorna gått upp mycket genom åren, mer än för bolagen som verkar i Göteborg.” skriver Veronica Sundbergh i ett mail.

Tidigare under året har det diskuterats om pandemins påverkan på många hyresgästers ekonomi borde få bostadsföretagen att begränsa sina hyreshöjningar. Inga av Kungälvs bostadsbolag har valt att drastiskt begränsa hyresökningarna. Veronica Sundbergh på Förbo säger att de fört en dialog med de hyresgäster som får det svårt ekonomiskt men att det inte påverkat hyresökningen.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.