Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Arkivfoto
Bild: Arkivfoto

Så lurar bedragare äldre om vaccination: ”Stort mörkertal”

Vaccinationen av riskgrupperna pågår för fullt i Kungälv. Men nu varnar Västra Götalandsregionen för bedragare som försöker sko sig på mångas önskan om att få sin vaccination så snart som möjligt. De ringer upp, i många fall, äldre, och utger sig för att ringa från vårdcentralen men i stället tömmer de personernas konto efter att de delat med sig av sina bankuppgifter.

Bedragare är förslagna när det gäller att hitta på nya sätt att lura äldre att lämna ut koder till bankkort eller inloggning till bank-id för att komma åt personernas konto och pengar. Nu larmar Västra Götalandsregionen om att det förekommer fall där personer utger sig för att ringa från vårdcentralen och att man vill informera om vaccin eller tidsbokning för vaccin och att de samtidigt vill att den man ringer ska lämna ut koder och uppgifter om bank-id.

En kvinna i Göteborg utsattes

Nyligen ska en kvinna i Göteborgs kommun fått ett samtal om att hon var slumpmässigt utvald att få boka en vaccination och om hon betalade 39 kronor skulle hon kunna få välja vilket vaccin hon ville ha. Kvinnan ska ha lämnat ut koden till sin bankdosa.

Många gånger upplevs samtalen med bedragarna som trovärdiga och de säger ofta att det är bråttom och då stressas personen att ”ta felaktiga beslut”. Och att det inte alltid är ute efter pengar men kanske vill få personen att använda sitt bank-id.

– Många vill ha vaccin så fort som möjligt och det är klar att man blir glad om någon ringer. Men om någon vill ha betalt eller vill att du ska använda dina personuppgifter, koder, bankdosa eller bank-id så handlar det om bedrägeri, säger Peter Toomar, regionutvecklare på Västra Götalandsregionens enhet för säkerhet och beredskap

Enligt Peter Toomar är mörkertalet troligen stort.

– Vi har en samverkan och dialog med polisen och får information om att det förekommer bedrägeriförsök, men många anmäler inte, säger han i ett pressmeddelande.

Gratis vaccin

Västra Götalandsregionen har vid flera tillfällen informerat att vaccinet är gratis och att man inte behöver använda bank-id för att boka en tid. Inför vaccineringen har man även skickat ut vykort till alla över 85 år och informerat om detta.

– Vi försöker ge alla i samhället relevant information men tyvärr är vissa individer inte uppdaterade om vad som gäller. Men det är viktigt att man har kännedom om vad som gäller när vården ringer upp, om hur en bokning går till och det är viktigt att man pratar med vänner och anhöriga som kanske inte har koll på det, säger Peter Toomar.

Polisen har i flera artiklar som Kungälvs-Posten skrivit sagt att om någon ringer och vill att man ska lämna ut uppgifter om bankkort och bank-id ska man lägga på luren och ringa polisen på 114 14.

Det kostar inget att bli vaccinerad

Västra Götalandsregionen uppmanar nu alla att ha koll på vad som gäller för vaccinationerna mot covid-19.

• Vården kommer aldrig begära pengar för vaccinering mot covid-19.

• Vården kommer i samband med vaccinationerna aldrig över telefon be dig använda bankID, bankdosa eller annan legitimationshandling.

• Är du osäker på vem som ringer, lägg på och ring själv till din vårdcentral.

Källa: Västra Götalandsregionen

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.