Så hittar du naturfenomenet mareld bäst

Med sensommaren kommer en större chans att få se fenomenet mareld längs västkusten, i år har dock de självlysande showerna varit betydligt färre. Trots det finns en stor chans att se mareld i Kungälv. Så här går du tillväga för att hitta det.

ANNONS

”Självlysande plankton som ljusblixtar i vattnet”. Så beskriver SMHI fenomenet mareld som nu är inne på sin högsäsong. I och med detta ringde KP till Fredrik Gröndal, marinbiolog och stationschef på Kristinebergs forskningscenter vid Gullmarsfjorden. Han berättar att chansen finns att se mareld i Kungälv om man ögonen öppna.

– Det kan man mycket väl göra. Jag har sett det lite grann uppe på Västkusten vid Gullmarsfjorden. Det är inte stor skillnad, säger Fredrik Gröndal.

Men hur går man tillväga för att hitta det? Jo, om man på dagen ser ett tegelrött stråk i vattnet bör man återkomma till platsen när solen har gått ned. Inte förrän då går det att se ljusshowen.

ANNONS

Mareld i Kungälv

I Kungälv finns det chans att se fenomenet på Marstrand. Generellt är det dock väldigt vanligt att se mareld vid denna säsong.

– Det har varit väldigt lite i år dock, säger Fredrik Gröndal och tillägger:

– Men vissa år är det enorma mängder och på dagen kan man se det som en röd matta. Om man tar upp det i handen kan man se dem som gelekulor, och det är väldigt häftigt att simma i mareld.

Vad är mareld?

Mareld är en heterotrof, en organism, som äter för att få energi. Genom att äta ”blir det plötsligt ett djur, eller ett djurväxt”. Fenomenet mareld är även ett exempel på bioluminiscens, den del av marelden som gör den självupplysande. Att den lyser upp kan bero på att marelden vill locka till sig större fiskar som en försvarsmekanisk mot mindre fiskar som kan vara ett hot mot marelden.

Källa: Fredrik Gröndal, marinbiolog och stationschef på Kristinebergs forskningscenter.

LÄS MER:Spökfiskarna har räddat 150 skaldjur från en dödsfälla

LÄS MER:Äldre fiskebåt sjönk utanför Marstrand

LÄS MER:Ideella krafter vill se politiska åtgärder för klimatet

ANNONS