Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nyhetsbyrån Sirens statistik visar hur partierna i Kungälv presterat i kommunalvalen sedan 1973. Bild: Edvin Bergström
Nyhetsbyrån Sirens statistik visar hur partierna i Kungälv presterat i kommunalvalen sedan 1973. Bild: Edvin Bergström

Så har partierna presterat i kommunvalen – från 1973 fram till i dag

Väljarstödet för Socialdemokraterna och Centerpartiet har gått ner kraftigt sedan 1973. Det visar en genomgång av SCB:s siffror över kommunalvalen 1973-2018, som Nyhetsbyrån Siren har gjort.

Sedan 1973 har ett flertal partier tappat sina väljare till sina motståndare. I över 250 kommuner har förtroendet för Socialdemokraterna minskat drastiskt, på flera håll med drygt 30 procent. Och Kungälv är inget undantag.

1973 fick Socialdemokraterna närmare 37 procent av rösterna i Kungälv. I senaste valet landade den siffran på runt 25 procent.

– Tidigare var det vanligare att S eller något av de andra etablerade partierna hade egen majoritet i kommunerna. Men kommunfullmäktige har blivit mer splittrade, delvis beroende på att SD har kommit in och skakat om det politiska landskapet, säger Richard Öhrvall, statsvetare vid Linköpings universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

C sticker ut

Ett annat parti som det har gått nerför är Centerpartiet. I valet 1973 röstade lite mer än var fjärde person på dem men i det senaste valet var det enbart var trettonde person som sympatiserade sig med deras politik.

En genomgång av SCB:s siffror över kommunvalen 1973-2018, som Nyhetsbyrån Siren har gjort, visar hur kommuninvånarna röstat. Bild: Nyhetsbyrån Siren
En genomgång av SCB:s siffror över kommunvalen 1973-2018, som Nyhetsbyrån Siren har gjort, visar hur kommuninvånarna röstat. Bild: Nyhetsbyrån Siren

S och C har tappat sina väljare som i stället har gått över till andra partier så som Kristdemokraterna och de mer lokala partier, exempelvis Utvecklingspartiet.

”Många har svårt att överleva”

I kommunerna har det blivit tydligt hur kraftigt Moderaterna och Sverigedemokraterna har vuxit sedan 1970-talet. Även röstdelning har blivit allt populäre de senaste decennierna. Med det menas att väljarna röstar på olika partier i kommunalvalet och riksdagsvalet.

– Enskilda frontfigurer kan påverka väldigt mycket och leda till att ett parti går väldigt bra i vissa kommuner, säger Richard Öhrvall.

En trend som är tydlig under 2000-talet är att allt fler lokala småpartier i kommunerna får mandat i de styrande församlingarna. Å andra sidan leder inte nödvändigtvis fler mandat till mer politiskt inflytande, enligt Öhrvall.

– Många av de här partierna satsar ofta stort på en aktuell fråga och har svårt att överleva i längden, säger han.

LÄS OCKSÅ: Gasa eller bromsa? Politikerna svarar på tre frågor om bostadsbyggandet

LÄS OCKSÅ: Alvira om att jobba i vallokalen: ”En ära”

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.