Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lena Arnfelt, sektorschef för trygghet och stöd. Bild: Anna Hedlund, Istockphoto
Lena Arnfelt, sektorschef för trygghet och stöd. Bild: Anna Hedlund, Istockphoto

Så gör kommunen med ovaccinerad hemtjänstpersonal

Ett antal kommuner i Sverige har vidtagit åtgärder mot ovaccinerad hemtjänstpersonal. Kungälvs kommun har i nuläget inte tagit något formellt beslut om hur de ska göra när lättnaderna i kraven på skyddsutrustning införs.

I Trollhättan funderar kommunen på om det går att omplacera hemtjänstpersonal som inte vaccinerat sig mot covid-19. I Stockholm kräver regionen att hemtjänstpersonalen ska vara vaccinerad. Mölndals kommun har valt att inte flytta på ovaccinerad personal.

Hur tänker ni i Kungälv?

– Vi har inte fattat några formella beslut än. Utmaningen är att om man omplacerar en person behöver den ersättas med någon annan och det är även en svårighet att veta vart vi ska omplacera dem till, säger Lena Arnfelt, sektorschef på trygghet och stöd i kommunen.

LÄS MER: 65-plussare får dos tre av coronavaccinet – alla ska erbjudas den framöver

Ett beslut behöver dock tas inom kort när Västra Götalandsregionen släpper på kravet på full skyddsutrustning, det vill säga både munskydd och visir, för anställda inom hemtjänst, äldreboenden och LSS.

Beslut om skyddsutrustning

Efter att lättnaderna träder i kraft inom de närmsta veckorna behöver personalen bara ha munskydd när de arbetar. Men vad som ska gälla för ovaccinerad personal är oklart.

– Det är det vi tittar på, hur vi ska hantera det och ett alternativ kan vara att kräva att personalen fortsätter använda både munskydd och visir om man inte är vaccinerad.

Lena Arnfelt uppskattar dock att det inte är så stor del av hemtjänstpersonalen som inte vaccinerat sig.

Hur vet ni vilka som inte är vaccinerade?

– Vi har rätt att ställa frågan om de tagit vaccinet.

Och personalen har rätt att inte svara?

– Ja.

Utmaning med ovaccinerad personal

Enligt Lena Arnfelt är det en utmaning när medarbetarna inte är vaccinerade. Men att omsorgstagarna nu får en tredje dos vaccin och att kommunen även erbjuder en tredje dos till personalen för att hålla smittan nere.

Kommunen har även underlättat för personal som vill ta vaccin, och vårdcentralen har varit flexibla i att erbjuda att man kan bli vaccinerad på arbetsplatsen.

Beskedet om lättnader i kraven på full skyddsutrustning räknas komma under kommande veckor. Och då behöver kommunen vara framme vid vilket beslut de ska ta om den ovaccinerade personalen.

– Vi lutar åt att vi kommer kräva att de använder full skyddsutrustning även när restriktionerna lättas.

Har någon som använder sig av hemtjänst uttryck att den endast vill ha besök av vaccinerad personal?

– Vi har haft ett par stycken som uttryckt det, men då är det utifrån att de känner en oro då de har väldigt nedsatt immunförsvar. Då har de frågat om de har rätt att välja.

Vad har svaret blivit då?

– Att man inte kan välja. Så som det ser ut nu jobbar alla med munskydd och visir och då skyddar man den man möter och sig själv.

Lättade över lättade restriktioner

Enligt Lena Arnfelt ser omsorgspersonalen fram emot lättnaderna eftersom det är tufft att arbeta hela dagarna i full skyddsutrusning.

– Jag upplever att medarbetarna är lättade över att inte behöva använda både munskydd och visir. Och vi kommer fortsätta motivera fler att vaccinera sig och jag vet att även kollegor emellan så försöker de få fler att vaccinera sig.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.