Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivfoto Bild: Catrin Hansson
Arkivfoto Bild: Catrin Hansson

Så blir skolavslutningen i Kungälv – både med och utan föräldrar

Nu har skolorna i Kungälv beslutat hur de vill genomföra skolavslutningarna. Och det blir en kompromiss – med och utan föräldrar.

Tidigare under våren beslutade Klöverbackens och Olseröds skola att man inte skulle bjuda in vårdnadshavare eller andra till skolavslutningen 9 juni. Något som fick många föräldrar att reagera.

När KP ställde frågan till de andra grundskolorna i kommunen hänvisade rektorerna till Lars-Gunnar Hermansson, verksamhetschef för grundskolans F till 6, Kungälvs kommun.

Nu har skolorna tillsammans tagit ett beslut.

– De allra flesta skolorna kommer att fira med elever och pedagoger i klassrummen, och med en kortare stund efteråt med anhöriga. I de flesta fall kommer det att ske på skolgården, säger Lars-Gunnar Hermansson.

Klöverbacken utan föräldrar

Undantaget är Klöverbacken och Olseröd, vilket KP har skrivit om tidigare.

– Där blir det inga anhöriga på just den dagen, men det är inte så att de stänger ute de anhöriga. Olseröd och Klöverbacken har bjudit in de anhöriga vid andra tillfällen istället, olika tillfällen för olika klasser, medan de andra skolorna har dragit ner tiden på avslutningen med de anhöriga till en kortare träff i slutet av dagen.

På Diserödsskolan kommer man att ha avslutningen med bara eleverna i sina klassrum till en början och sedan, de sista 45 minuterna, vara utomhus och ha uppträdanden. Och då är vårdnadshavarna välkomna.

– Så vi behåller lite av den gamla traditionen, säger Monika Ringblom, rektor på Diserödsskolan.

Stressfritt under pandemin

Hon säger att det känns jättebra och att man skickat ut beslutet till föräldrarna och inte fått några synpunkter på det.

– Vi vill göra det här och ha kvar vårdnadshavarna som varit ifrån oss i två år.

Att genomföra skolavslutningarna som tidigare med att ta in alla i klassrummen efteråt fungerar inte längre, enligt Monika Ringblom, då Diserödsskolan är för stor.

Under två år har skolavslutningarna genomförts utan föräldrar och vårdnadshavare på grund av pandemin. Och det har varit i stort sett positivt, tycker hon.

– Det blev stressfritt och lugnt för eleverna och lärarna. Det är ett ganska stort påslag och en stor tillställning. Under pandemin har eleverna tyckt att det har varit en mysig dag, men nu vill vi ha med vårdnadshavarna litegrann.

Även på Fontinskolan kommer en stor del av dagen vara ägnad åt barnen tillsammans med pedagogerna.

Avslutning utan pandemins prägel

Helga Ahlstedt började som rektor på skolan förra året och har inte varit med på tidigare avslutningar men säger att skolavslutningen numera är en vanlig skoldag och pågår i cirka fyra timmar.

– Det är en skoldag som alla andra. Vi har ett schema som ser lite annorlunda ut. Under dagen kommer eleverna vara tillsammans med läraren och äta lunch tillsammans.

Sedan blir det en gemensam avslutning på skolgården i 45–50 minuter.

Och Helga Ahstedt ser fram emot en avslutning som inte starkt präglas av pandemin som pågått i två år.

LÄS OCKSÅ: Rasar mot beskedet om föräldrafri skolavslutning

LÄS OCKSÅ: Skolchef i Kungälv har blivit JO-anmäld

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.