Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Säljer solrosor – samlar in pengar till Min stora dag

Ta lånesaxen, klipp av några solrosor och gör en bukett, skanna sedan QR-koden och skänk valfritt belopp. Så enkelt är det att göra en god gärning för barn som har det svårt. Eva Sjögren är den som driver insamlingen och solrosodlingen i Kareby.

Det var förra året som Eva Sjögren lade grunden till vad som senare skulle bli en insamling till stiftelsen Min stora dag, som uppfyller önskningar för barn och unga med allvarliga sjukdomar och diagnoser.

Hon hade en markplätt utanför huset som hon inte riktigt visste vad hon skulle göra med och slängde då ut lite solrosfrön för att ”se om det blir något”. Några veckor senare hade en praktfull matta av solrosor växt upp och då var frågan i stället vad hon skulle göra av blommorna.

Att starta en insamling till någon organisation eller stiftelse var självklart.

– Jag tog kontakt med Min stora dag. Att glädja barn på något sätt är ju det bästa man kan göra faktiskt. Är man i svåra situationer så kan det vara bra att få något kul att tänka på. Där klappar mitt hjärta mest, säger Eva, som dock tyckte att det var svårt att välja var pengarna från insamlingen skulle gå.

Hon jobbar som trafiklärare och det händer att hon träffar elever som fått hjälp av Min stora dag eftersom de gått igenom tuffa situationer.

– Men någon större koppling till Min stora dag har jag inte mer än att jag tycker att det verkar vara en bra stiftelse, säger Eva.

Fick in knappt 6 000 i fjol

Förra året samlade hon in nästan 6 000 kronor som gick direkt till Min stora dag. I år hoppas hon kunna ge lika mycket.

– Målet är alltid 5 000 kronor, blir det mer är det jättebra. Det är ju ingen stor odling utan bara att man stannar till och plockar lite. Vi är hittills uppe i cirka 1 500 kronor.

Solroslandet är ungefär 30 x 6 meter och där växer solrosorna i omgångar från slutet av juli till slutet av september.

– Men det beror också förstås lite på väderleken. Det kommer ju nya solrosor hela tiden, säger Eva, som i år fått vattna extra under våren i torkan, och rensa bort en hel del ogräs under sommaren.

– Det är ändå en väldigt rolig sak att hitta på. Folk uppskattar det verkligen och det är ju så himla tacksamt att få ge, säger Eva.

LÄS MER: Här hittar du gårdsbutikerna i Kungälv

LÄS MER: Tillsammansodling - ett växande intresse

LÄS MER: Solrosorna mot barncancer är tillbaka

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.