Rörmossens humle ingår i lokalproducerad öl

På en släktgård strax utanför Kungälv ligger Rörmossens Humlegård. Där odlas svensk humle sedan 2016. Humlen växer på störar och kan växa upp till 20 centimeter per dygn.

ANNONS
|

– När jag kommer hit på morgonen brukar jag dra ett streck på stören. Sedan när jag går förbi på kvällen kan humlen ha växt 8 centimeter, säger Christian Leemann.

Paret Agneta och Christian Leemann driver Rörmossens Humlegård. Deras intresse för humleodling började i liten skala men har vuxit sig större i och med ett ökat intresse för humleodling. Christian Leemann berättar att det på 1600–1700-talet var förbjudet att importera humle i Sverige och att det istället var lag på att ha egna störar för humleodling.

Femton kilo humle

Det är lupulinet i kottarna som används som smaksättare när humlen tillförs i öltillverkningen.

ANNONS

– Just nu har vi cirka 15 kilo otorkad humle här på våra sextio störar. Men efter den har torkats försvinner nästan 75 procent.

Humle är en klättrande ört som kan bli upp till nio meter hög och växa 20 centimeter per dygn. Den humlesort som odlas på Rörmossen heter Hulla Norrgård efter en plats i Södermanland och den sorten ingår i grönt kulturarv. Agneta beskriver hur processen går till när humle odlas.

– Plantan börjar att växa på våren. Här har vi bara honplantor för det är de plantorna som bär på lupulinet som är själva smakbäraren i humlen. Humlen växer bara medsols så vi brukar sätta upp tunna rep på stören så den har något att fästa sig på.

När ska den skördas?

Det är en konst i sig att veta när humlen ska skördas.

– Vi känner och klämmer på humlen och sedan lyssnar vi också på hur det låter när vi klämmer. Det ska låta ungefär som när man skrynklar ihop bakplåtspapper, säger Agneta.

Hur har värmen påverkat årets humleskörd?

– Den stora skillnaden vi sett är att det är mycket tidigare med allting. Det är precis nu i dagarna som vi börjat skörda och det är mycket tidigare jämfört med tidigare år, säger Christian.

Vad är det för karaktärsspecifikt med den öl där er humle ingår?

– Ölen heter Lasse Maja och är en folköl. Den produceras lokalt ute på Marstrand av Inlands bryggeri. Vår humle är en av flera olika humlesorter som blandas vid tillverkningen. Ölen doftar en aning fläder och har en liten smak åt citrus, säger Christian.

Namnet Lasse Maja kommer från den stortjuv som härjade på 1700-talet och som fick livstids fängelse på Carlstens fästning.

Bodil Hjelm

redaktion@kungalvsposten.se

ANNONS