Arkivbild
Arkivbild Bild: Bengtåke Carlson

Risk för kraftiga vindar när stormen Malik kommer

Fredagens fina väder var en mellandag enligt Smhi. Redan på fredagskvällen tilltar vinden och hårda vindbyar drar in över Kungälv. Och natten mellan lördag och söndag kan vi dessutom säga hej till Malik – stormen som ger oss vindbyar på upp till 33 meter i sekunden.

ANNONS

I torsdags fick vi känna på kraftiga vindar och bara två dagar senare är det dags igen, för norr om oss är stormen Malik på väg in västerifrån. Och då stormens öga hamnar i norra Svealand och södra Norrland, innebär det att det kommer blåsa som värst på västkusten som då hamnar i utkanten av lågtrycket.

– Vi har just nu en nordvästlig strömning med måttlig och tidvis friska vindar. Men det som händer fram emot kvällen–natten, vid 23-tiden, är att vinden tilltar, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på Smhi.

Från lördag förmiddag vrider sig vinden och det blir hårda vindbyar när vinden tilltar.

ANNONS

– Från och med lunch når vindbyarna upp emot 20 meter i sekunden.

Kraftiga stormbyar

Framåt sena eftermiddagen ökar vindarna ytterligare. Kulmen ser ut att nås natten mellan lördag och söndag då det kan bli vindar uppemot 25–26–27 meter i sekunden inåt landet och längst ut i havsbandet kan vindarna uppnå stormstyrka med 32–33 meter i sekunden.

Stormen har fått namnet Malik av det danska väderinstitutet.

Vindarna kommer under lördagskvällen att vända från väst till nordväst och blåsten fortsätter.

– Så kommer det fortsätta framåt småtimmarna

Erik Höjgård-Olsen rekommenderar den som inte sett över utemöblerna att göra det nu.

– Ju mindre föremål desto lättare är de och har man inte gjort fast sina utemöbler sedan tidigare kan det vara läge ett se över så att de inte flyttar på sig.

Fortsatt blåsigt hela helgen

Under söndagsdygnet mattas vinden av långsamt.

– Men även under de första småtimmarna kommer det vara fortsatt stormstyrka in mot Kungälv, med byar på 25 meter i sekunden.

Men vindarna kommer dröja sig kvar. Och även om stormstyrkan släpper så kan det vara mycket hårda vindbyar fortsatt.

– Sen på söndagen är det ostkusten som får det riktigt besvärligt med hårda vindar och snö.

Men i Kungälv kan man räkna med regn i helgen.

– Under de vakna timmarna från natten fredag–lördag till och med lördag eftermiddag. När det övergår till kväll mattas regnet av och det blir uppehåll när vindarna är som allra värst.

Ovanligt med två lågtryck så nära inpå

Han säger att det är vanligt med höst- och vinterstormar men det som är unikt den här gången är att två intensiva lågtryck passerar med bara två dagars mellanrum.

– Det tillhör ovanligheten, säger Erik Höjgård-Olsen.

Smhi varnar även för högt vattenstånd under helgen.

ANNONS