Lillemor Bulukin, ordförande Södra Inlands biodlareförening väntar på att värmen ska komma så att bina kan börja arbeta ordentligt.
Lillemor Bulukin, ordförande Södra Inlands biodlareförening väntar på att värmen ska komma så att bina kan börja arbeta ordentligt. Bild: Privat

Risk för honungsbrist – för kall vår för bina

För att orka samla nektar och pollen och fodra sina samhällen behöver bin värme. Och en kall vår kan göra att bisamhällen dör av svält och då finns risken att det blir honungsbrist.

ANNONS

– Binas drivkraft är att samla nektar, inte att förse biodlare med honung, säger Lillemor Bulukin, ordförande i Sveriges näst största bioldarförening, Södra Inlands biodlareförening.

Bin behöver kolhydrater från nektar och protein från pollen för att kunna dra upp nya generationer med bin. Men när våren är kall och det regnar och blåser mycket finns det risk att bina inte får samlat ihop så mycket nektar att de klarar av att föda upp drottningens yngel.

Lillemor Bulukin, ordförande i Inlands Biodlareförening.
Lillemor Bulukin, ordförande i Inlands Biodlareförening. Bild: Privat

– Många samhällen lever på gränsen, de har inte foder så det räcker till yngeluppfödningen nu, de lever ur hand i mun just nu, säger hon.

ANNONS

Behöver värme

För att bina ska kunna fodra samhället och ge drottningen de bästa förutsättningarna behöver det vara lä och varmt, gärna uppemot 20 grader. Men är våren för kall släpper inte blommorna från sig nektar och då är det svårt för bina att samla in den.

– När det blir så här kallt, regnigt och blåsigt blir det tre hinder för bina. Då får de utnyttja alla tidsfönster när solen tittar fram och får flyga ut i parti och minut. Det blir korta dagar för dem.

De flesta hobbybiodlare brukar aldrig kunna skörda honung i maj, men har man tur med vädret och samhällena kommer igång kan man få en första skörd till midsommar.

– Men det händer inte alla år. Men sedan kan man ofta skörda hela sommaren och det är en lång säsong med ljunghonungen som kan skördas i augusti.

Stödmata bisamhället

Skulle man märka att samhället i kupan har problem kan man mata dem med sockerlösning men det bör man inte göra efter att man satt dit de så kallade skattlådorna, de som håller honungsramarna. Då måste man lyfta bort skattlådan, vilket stör produktionen, medan man matar samhället för att inte riskera att det kommer socker i honungen.

Det låter inte bra?

– Det finns ju grader i helvete och det kan vara värre om man inte gör det för då kan samhället dö av svält.

Hon säger att biodlarna nu bara går och väntar på att det ska bli varmare väder.

– De tänker som vi gör med pandemin, att det kommer gå över, det måste gå över, säger Lillemor Bulukin.

Men nu är värme på ingång.

– Ja, om jag fattat det rätt, man blir så lycklig. Allting är så krånglig med kalla vårar.

”Honungen borde kunna vara dyrare”

Men en förmodad brist på honung behöver nödvändigtvis inte betyda dyrare honung, enligt Lillemor Bulukin.

– Jag önskar att det skulle vara så att priset steg men biodlare är ett lustigt släkte där en stor andel fått för sig att den inte ska vara så dyr, att det är pinsamt när den är för dyr. Det kostar att vara biodlare och jag känner ingen hobbyodlare som går med vinst så visst borde honungen kunna vara dyrare.

Några växter som bin gillar

För att gynna din lokala biodlare och mångfalden när det gäller insekter och växter tycker Lillemor Bulukin att man ska försöka tänka på att man planterar växter som pollinerande insekter tycker om. Och att plantera blommor som blommar hela säsongen ända till frosten kommer.

Vår

Vintergäck (låt löven ligga på hösten om du vill att de ska frodas på våren)

Vårkrokus

Skilla

Sommar

Smultron

Hallon

Klöver (i princip alla sorter)

Lavendel

Mynta

Timjan

Citronmellis

Isop

Gurkört

Honungsfacelia

Höst

Kungsmynta

Kärleksört

Ljung

Höstaster (ger bara pollen)

Källa: Bee Urban

ANNONS